Header Top menu
Les estacions de la xarxa de metro que han canviat de nom: la línia verda (L3)
Les denominacions que han lluït les parades del suburbà barceloní al llarg dels anys són un reflex de la història i dels canvis socials que han viscut els carrers, els barris, i per extensió, la ciutat.
(Autors: Marta Espinosa i Gustau Lamadrid)
La xarxa de metro ha canviat molt respecte la trama subterrània de fa uns anys enrere. No només ha crescut en quilòmetres, amb noves línies, prolongacions o noves estacions sinó que també s’ha modernitzat i actualitzat quant a instal·lacions, tecnologia, material mòbil... En aquest temps també han canviat coses que ens semblen que sempre han estat allà, però no.
Ens referim al nom de les estacions, l’element identificació de les parades ha suportat molt dignament el pas del temps. Des de la seva inauguració, l’any 1924, el metro de Barcelona ha estat testimoni i protagonista del dinamisme urbà i de l’evolució social, històrica i cultural de la ciutat. Explorem doncs com les denominacions han variat al llarg dels anys, adaptant-se a les transformacions de la mateixa metròpoli, preservant la memòria de la seva rica herència.
Seguim doncs amb la sèrie d’articles que expliquen els canvis que han patit els noms de les estacions de la xarxa de metro. Li arriba el torn a la línia 3, la línia verda.
L3 (Zona Universitària - Trinitat Nova)
· Zona Universitària: l’estació va inaugurar l’any 1975 i tot i que era habitual en la premsa de l’època que aparegués amb el nom de Ciudad Universitaria el seu nom oficial era l’actual com es pot comprovar en les fotografies del dia que es posar en servei.
· Palau Reial: Inaugurada el 1975 amb la denominació de Palacio, l’estació de metro formava part de l’antiga línia IIIB, fins que l’any 1982, va passar a ser de l’actual línia 3 i també va modificar el nom.
· Les Corts: com en el cas anterior, l’estació es va estrenar l’any 1975 com a part de la línia IIIB amb el nom original de Las Cortes fins que el 1982 va passar a l’actual línia 3 i el seu nom va adoptar la forma catalana Les Corts.
· Plaça del Centre: El 1975 es va inaugurar aquesta estació com a part de la línia IIIB amb el nom en castellà, Plaza del Centro. Es va adoptar la forma catalana l’any 1982 quan es va integrar com a part de l’actual línia 3 amb la reorganització dels números de línies i canvis de nom.
· Sants Estació: Aquesta estació de l’antiga línia IIIB es va inaugurar l’any 1975 sota el nom de Roma, per la seva proximitat a l’avinguda homònima. Tot i que està una mica més allunyada de l’estació de tren que l’estació de la L5 del mateix nom, inaugurada sis anys abans, l’any 1982 es va rebatejar amb la denominació actual de Sants Estació.
· Espanya: L’estació de la L3 es va construir força més tard que la de la L1, que data del 1924, i es va inaugurar al 1975 amb el mateix nom, España, quan es va ampliar fins a Zona Universitària, passant per l’estació de Sants. Llavors formava part de la línia IIIB que posteriorment s’ajuntaria amb la línia III per formar l’actual L3 l’any 1982, quan el nom també es va catalanitzar i va passar a ser Espanya.
· Poble Sec: Anomenada Parlament des de la seva inauguració l’any 1975, precisament per diferenciar-la de la parada anterior, que ja portava el nom de Pueblo Seco, l’estació formava part de la llavors línia IIIB. L’any 1982 amb la reorganització dels números de les línies va passar a ser de la L3 i va modificar el seu nom, agafant el nom d’aquest barri barceloní.
· Paral·lel: Estació inaugurada el 1970 inicialment amb el nom de Pueblo Seco, a l’estar situada al barri amb el mateix nom, formant part de la llavors línia III. El 1975 es va convertir en l’estació de canvi de trens de la línia III a la línia IIIB per diferències d’alimentació, fins que el 1982 es van unificar ambdues línies i es va convertir en l’actual línia 3, moment en el que també va canviar el nom de l’estació per l’actual Paral·lel.
· Drassanes: L’estació que dona servei a la part final de la Rambla està formada per un sol nivell, ja que el mar està molt a prop, i va estrenar-se l’any 1968 amb el nom d’Atarazanas. L’estació està ubicada al costat de les Drassanes Reials de Barcelona (que a l’època s’anomenaven Atarazanas Reales de Barcelona), un conjunt arquitectònic dels segles XII i XIV en el que s’hi van construir gran nombre d’embarcacions mercantils i vaixells de guerra. El 1982, amb la reorganització dels números de línies i canvis de nom d’estacions va adoptar el nom actual en català. El 2022, l’ATM va decidir canvis en sis estacions de la xarxa de metro, entre elles Drassanes, que per adequació a la realitat del lloc passa a ser La Rambla / Drassanes tot i que el canvi del nom en la senyalització i el material informatiu es va acordar que fos progressiva i encara no s’ha fet efectiva.
· Catalunya: El metro va arribar a la plaça per primer cop l’any 1924 quan fou inaugurada el Gran Metro de Barcelona. L’estació formava part del tram Lesseps - Catalunya, sent terminal de línia amb el nom en castellà Cataluña. El 1982, amb el gran pla de reorganització de la xarxa de metro, es va catalanitzar i va passar a ser Catalunya.
· Liceu: Inaugurada el 1925 sota el nom de Liceo com a part de la primera prolongació del Gran Metro de Barcelona. Posteriorment, el 1982 va passar a formar de la línia 3 i el seu nom va adoptar la forma catalana, Liceu.
· Passeig de Gràcia: L'estació data de l’any 1924 i portava el nom d’Aragón pel fet de situar-se prop de la intersecció del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó, pertanyia a la primera línia del metro de Barcelona, el Gran Metro, actualment la L3. El 1926 es va inaugurar també el ramal que es dirigia cap a l’actual estació de Jaume I, primer tram de l’actual L4 i que començava a l’estació d’Aragón. El 1972 es va tancar aquest ramal de la llavors línia III i es va reobrir un any més tard com una nova línia (l’actual línia 4) amb noves andanes i canviant el nom de l'estació pel de Aragón-Gran Vía. Finalment, l’any 1982 amb la reorganització dels números de línies i canvis de nom d'estacions va adoptar el nom actual.
· Diagonal: Quan es va inaugurar l’any 1924 portava el nom de Diagonal - Paseo de Gracia i formava part de la línia del Gran Metro. El 1982, any de canvi de denominacions a bona part de la xarxa, es rebateja amb el nom que coneixem avui dia.
· Vall d’Hebron: El 2022, l’ATM va decidir canvis en sis estacions de la xarxa de metro, entre elles aquesta que, per una millor adequació a la realitat del lloc, passa a ser Vall d’Hebron / Sant Genís. Com en altres casos, el canvi del nom en la senyalització i el material informatiu es va acordar que fos progressiva i encara no s’ha fet efectiva
El tram Montbau – Canyelles de la L3 va ser inaugurat el 21 de setembre de 2001 i el tram Canyelles - Trinitat Nova el 4 de juliol de 2008, i les estacions que en formen part d’aquests trams ja es van obrir al públic amb la seva denominació actual: Mundet, Valldaura, Canyelles, Roquetes i Trinitat Nova.