Header Top menu
Les estacions de la xarxa de metro que han canviat de nom: la línia lila (L2)
Noms evocadors, descriptius, sovint carregats d’història, formen part de la nostra vida quotidiana. Fem un viatge a través del temps, un recorregut per les diferents línies i estacions, que s’entrellaça amb la transformació de les ciutats i la seva identitat.
(Autors: Marta Espinosa i Gustau Lamadrid)
Al segon article d'aquesta sèrie, repassem els canvis de nom que han patit les estacions de l’actual línia 2, la línia convencional més ‘moderna’ ja que es va inaugurar l’any 1995, i el recorregut acaba ràpid. Tot i fer gairebé 30 anys de la seva arribada, fou la més tardana de les línies convencionals en posar-se en servei. Només tenim constància de dos canvis, ambdós força recents, ja d’aquest mil·lenni; però sí que repassarem els inicis, molt abans dels anys noranta, ja que si més no són curiosos i dignes de menció.
Els orígens de la línia 2
Com dèiem, abans d’entrar en matèria ens hem remuntar als orígens d’aquesta línia, ja que convé aclarir que quan l’any 1926 el Gran Metro va posar en marxa el segon ramal de la seva línia, que enllaçava Aragó amb Jaume I, es va anomenar temporalment aquest tram com a línia II del Gran Metro (avui línia 4). Posteriorment, es va afegir també l’estació de Correus inaugurada l’any 1934 i avui tancada.
No obstant això, no serà fins un cop fusionades les companyies del Transversal i del Gran Metro en el procés de municipalització del servei a la dècada dels 50, quan entra en servei la ‘primera’ línia 2 (avui línia 5) entre les estacions de La Sagrera i Vilapicina l’any 1959 i com a segon eix transversal que complementava el servei de la línia del Transversal o L1.
Aquesta línia, també anomenada Transversal Alt, amb una longitud de dos quilòmetres i cinc estacions (La Sagrera, Congrés, Maragall, Virrei Amat i Vilapicina), va ser la primera línia automatitzada, donat que els trens que circulaven per ella ho feien mitjançant cèl·lules fotoelèctriques.
L’any 1967 la línia es va ampliar fins a Horta i a finals dels anys 60, degut als nombrosos problemes amb què topava la seva prolongació pel centre de la ciutat, es va decidir integrar-la a la nova línia 5, llavors encara en construcció.
I ara sí, aquí tenim les estacions de la línia lila que han canviat de nom.
L2 (Paral·lel - Badalona Pompeu Fabra)
· Clot: el 9 de maig de 2022 l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va decidir canviar el nom de l’estació Clot de metro i Clot-Aragó de Rodalies, passant a dir-se totes dues El Clot, per unificar els noms d’estacions intermodals.
· Artigues / Sant Adrià: Aquesta estació va canviar de nom i de línia. L’estació està ubicada a l’avinguda de Joan XXIII, precisament aquest era el seu nom original. Inicialment, l’estació va formar part de l'L4, fins al 2002 que va passar a formar part de la línia lila i també va modificar el nom per l’actual. Tot i pertànyer a Badalona, està ubicat a escassos metres del terme municipal de Sant Adrià de Besòs i dona servei a una part important d’aquesta població.
Estacions que han canviat de línia
Per acabar de completar l’article, també aprofitem per explicar en aquest article dos canvis curiosos, no de nomenclatura, sinó de color de línia; és a dir, trams o estacions que pertanyien en uns inicis a una línia i que per coses del destí (sobretot pels plans d’infraestructura i de metros) van passar a formar part d’una altra, i curiosament les línies “afectades” són la línia 2, la línia 3 i la línia 4.
· Roquetes, primer de l'L4
Antigament, Roquetes era una estació de la línia 4, l’actual estació de Via Júlia, situada sota la via homònima, entre els barris de Verdum i Prosperitat. L’estació va canviar el seu nom aprofitant l'ampliació de la línia 4 fins a Trinitat Nova, el 1999. El canvi de denominació era una demanda veïnal i de l’arxiu històric del barri, per tal d’evitar confusions amb la que seria la futura estació de l'L3, que s’estrenaria alguns anys més tard. El dia de la inauguració les autoritats també van anunciar la creació d’un transport entre Via Júlia i Can Cuiàs, que posteriorment es definiria més endavant com l’actual línia 11.
L’estació de Roquetes actual és una nova estació de l'L3 situada sota el barri homònim al districte de Nou Barris de Barcelona que es va inaugurar el 4 d’octubre de 2008 amb la prolongació entre Canyelles i Trinitat Nova (on l'L3 enllaça amb les línies L4 i L11).
· Tram La Pau - Pep Ventura de l'L4 fins al 2002
El metro arribava a Sant Adrià de Besòs i Badalona el 22 d’abril de 1985, amb l'obertura del tram La Pau - Pep Ventura de la línia 4. El nou tram inaugurat, de 4,1 quilòmetres de longitud, comptava amb cinc estacions (Verneda, Joan XXIII, Sant Roc, Gorg i Pep Ventura, la primera ubicada a Sant Adrià i les altres quatre a Badalona), i va ser posat en servei com a part de la línia 4, si bé l'any 2002 va passar a formar part de la línia 2, tal com estava previst al Pla de metros aprovat l'any 1984.
Amb el canvi es van adaptar les estacions a les persones amb mobilitat reduïda i també es va modificar el nom de l’estació Joan XXIII per l’actual Artigues / Sant Adrià, un equipament que, tot i pertànyer a Badalona, està ubicat a escassos metres del terme municipal de Sant Adrià de Besòs i dona servei a una part important d'aquesta població.