Entra en servei la L10 Sud del metro de Barcelona, que eleva a 33 km els trams automatitzats de la xarxa
El metro de Barcelona, segon d'Espanya per dimensions i demanda, ha fet un pas més en la seva extensió a l'àrea metropolitana, així com en l'adopció de les tecnologies més avançades per a la qualitat i la sostenibilitat del transport urbà ferroviari. La línia 10 Sud ja és una realitat des del 8 de setembre, i amb ella el metro, en la modalitat automàtica, arriba a uns dels últims sectors residencials de la ciutat que no tenien accés a la xarxa urbana ferroviària.
La nova línia de metro consta inicialment de cinc estacions, de les quals dues són de nova construcció i les altres tres són comunes a la línia 9 Sud, en funcionament des del 2016. Els trens circulen cada 7'20 "i cobreixen en uns 9 minuts els 4,5 quilòmetres que separen les terminals de Foc (Barcelona) i Collblanc (l'Hospitalet), dels quals 2,5 km corresponen al nou ramal i els altres 2 km al tram comú amb la L9 Sud. Existeix a més un tram de túnel de doble via d'1,6 km que els trens utilitzen per al canvi de sentit, de manera que l'operació es desenvolupa al llarg de 6,1 km.
L'obertura de la L10 Sud comporta que 33 km de la xarxa de metro de Barcelona funcionin amb el més alt nivell d'automatització, GoA4, l'equivalent al 27% de la xarxa, que totalitza 121 km. La ciutat continua així fermament posicionada com a referent internacional en la tendència cap a la implantació de solucions automatitzades en els metros de nova construcció i fins i tot en les remodelacions de línies antigues.
Anteriorment van entrar en servei altres trams del gran projecte de la línia 9/10, que amb els seus 48 km està cridat a impulsar decisivament el transport públic i la mobilitat sostenible a l'àrea metropolitana de Barcelona.
La L10 Sud comparteix amb els altres trams inaugurats anteriorment els avantatges de la conducció automàtica, entre els quals destaca l'elevada seguretat que proporcionen els sofisticats sistemes de control i l'existència de portes d'andana per separar l'espai dels passatgers i els trens. Barcelona va ser pionera el 2009 a adoptar l'automatització integral (trens i estacions) al ramal de la L9 Nord, i després ha consolidat el seu lideratge a Espanya (segueix sent l'únic metro automàtic existent) i a escala global, com a integrant del restringit club dels metros pesants amb tecnologia driverless.
Nota per a l'editor. TMB és el principal operador de transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona, on gestiona les xarxes de metro i d'autobusos urbans, en les quals transporta cada dia laborable 2 milions de viatgers. A la línia 9/10, no només assumeix l'operació, sinó també les activitats d'administració i conservació del sistema integral ferroviari, per encàrrec de l'ens propietari, Ifercat, així com la funció d'inspecció de les infraestructures adjudicades a concessionaris.