Header Top menu
Sant Ildefons, la primera estació de metro de Cornellà, compleix 40 anys
El 23 de novembre de 1976 s'inaugurava amb el nom de San Ildefonso la primera estació de metro de Cornellà de Llobregat, com a terminal de la prolongació de la llavors línia V des de Pubilla Casas (avui Pubilla Cases).
L'arribada del metro a la ciutat de Cornellà de Llobregat va significar tota una fita en el seu temps i la inauguració de l'estació de Sant Ildefons va comptar amb la presència de nombroses autoritats, com el ministre d'Obres Públiques, Leopoldo Calvo-Sotelo, que després arribaria a ser president del govern espanyol, el governador civil de la província, Salvador Sánchez-Terán, i l'alcalde de Barcelona, Joaquín Viola, en qualitat de president de la Corporació Metropolitana, entre altres autoritats.
El nou tram inaugurat tenia una longitud de 2.600 metres i permetia comunicar directament tres municipis: Cornellà, l'Hospitalet i Barcelona. La prolongació incloïa, a més de l'estació de Pubilla Cases ubicada a l'Hospitalet de Llobregat, la posada en servei de tres noves estacions més, Maladeta (avui Can Vidalet), Parque Buxeres (després anomenada Boixeras i avui Can Boixeres) i Sant Ildefons, aquesta ja en el terme de Cornellà i en el mateix barri que dóna nom a l'estació.
L'ampliació va suposar també la creació de les cotxeres de Can Boixeres el mateix dia.
Canvi de nom i de nomenclatura
Sant Ildefons catalanitzaria el seu nom l'any 1982, amb la reorganització dels números de línies i canvis en els noms d’estacions, i al mateix temps que la línia V deixava la nomenclatura romana per adoptar la numeració aràbiga i passar a denominar-se línia 5.
Un any més tard, el 23 de desembre de 1983, aquesta estació deixaria de ser una estació terminal, un cop es va fer la prolongació de la línia 5 fins a Cornellà (actual Cornellà Centre), amb una altra estació al mig, Gavarra. Abans d'això, queda com a anècdota l’accident que va patir un tren de la sèrie 1000 que anava sense passatge al topar contra el cul-de-sac de l'estació de Sant Ildefons el 16 de setembre de 1978, que afortunadament es va saldar sense més conseqüències que un ferit d'escassa importància, el mateix conductor i únic ocupant del comboi.
L'any 2012 Sant Ildefons va ser objecte d’una renovació integral consistent en la renovació dels vestíbuls per aprofitar millor l'espai, la substitució de paviments, graons i revestiments de les parets, la millora de la il·luminació, de la senyalització informativa i del mobiliari, i també s'hi van instal·lar nous peatges.
Estació de Sant Ildefons actualment / Foto: Arxiu TMB
- ConceptesHistòricInfraestructuraEstacióInstitucionsTMBLlocsCan VidaletCornellà de LlobregatL'Hospitalet de LlobregatPubilla CasesSant IldefonsServeiL5Anys2016