Premsa TMB

L'Hospitalet amplia l'aprofitament d'aigua del metro per al reg dels jardins de Can Buxeres

L'Ajuntament i TMB firmen un conveni per donar utilitat a 202.500 metres cúbics que es recullen anualment de filtracions subterrànies a la L1

Mercedes Vidal, presidenta de TMB, i Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, en la visita a Can Buxeres / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

L'Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han subscrit avui un conveni per ampliar la reutilització de l'aigua que es filtra al túnel de la línia 1 del metro i que s'extreu als pous d'esgotament situats a prop de les estacions de Rambla Just Oliveras, Can Serra i Torrassa. Una nova canalització permet que un cabal d'uns 2 litres per segon, que s'abocava al clavegueram, es derivi cap al dipòsit municipal de Can Buxeres, des d'on es destina al reg del parc del mateix nom.

El conveni l'han firmat el tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat de l’Ajuntament de l’Hospitalet, José Castro, i la presidenta de TMB, Mercedes Vidal.

L'aigua que es reaprofita prové de les filtracions que es produeixen al túnel del metro entre les estacions de Rambla Just Oliveras i Santa Eulàlia i que es canalitzen cap a pous d'esgotament situats als punts baixos del traçat. L’Ajuntament de l’Hospitalet ja utilitzava part d’aquest flux, un cop tractat, per alimentar els dipòsits del parc de la Torrassa, del parc de Tecla Sala i Cabana i del parc de les Planes. Un nou sistema de canonades i bombes permet des de fa unes setmanes l’aprofitament del cabal del pou de Rambla Just Oliveras, equivalent a uns 63.000 metres cúbics anuals.

Junt amb els sistemes de la Torrassa i les Planes, en total es preveu aprofitar a l’Hospitalet un cabal de 6,4 litres per segon, equivalent a 202.500 metres cúbics d’aigua anuals, que no serà necessari obtenir ni abonar a la xarxa d’aigua potable.

L'ús racional de l'aigua i l'aprofitament de recursos hídrics alternatius són objectius comuns de les dues entitats firmants del conveni, que es concreten en aquesta ocasió en l'aprofitament d'un cabal que anteriorment s'afegia al clavegueram i al sistema de depuració general, i que ara genera un estalvi en el consum d'aigua potable.

Reg i recuperació de cabals ecològics

La xarxa de metro de TMB proveeix actualment (amb les dades del 2015) l’equivalent a 2,5 milions de metres cúbics (és a dir, 2,5 hectòmetres cúbics) d’aigua anuals per a diferents usos no de boca (reg de carrers, parcs i jardins i recuperació de cabals ecològics de rius). Això representa una quarta part dels 10 hectòmetres cúbics que es bombegen al cap de l’any (també segons els registres del 2015).

L’aprofitament de les aigües filtrades al metro va començar als anys 90 i s’ha anat estenent a partir d’acords amb els ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Institut Català de la Salut.

La xarxa de metro, de 119 quilòmetres de longitud, rep filtracions constantment, procedents sobretot de la pluja, dels aqüífers i d’altres orígens. Hi ha 121 pous d’esgotament equipats amb 300 bombes que s’encarreguen d’extreure aquesta aigua per evitar que afecti el servei, però només una vintena recullen aigua amb característiques apropiades per al reaprofitament. La que extreuen la resta no és utilitzable perquè és salada o contaminada, o bé el cabal és massa irregular.

Si necessites més informació, contacta amb nosaltres

Recursos disponibles

Bassa de Can Buxeres que recull l'aigua del metro de Rambla Just Oliveras / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Mercedes Vidal, presidenta de TMB, i Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, en la visita a Can Buxeres / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Els horts de Can Buxeres es reguen amb aigua del metro / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Bassa de Can Buxeres / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Mercedes Vidal i Núria Marín als horts de Can Buxeres / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies