Header Top menu
La Fundació TMB rep el premi Bonaplata per la recuperació de l’autobús Tilling-Stevens B-8302
La fundació va rebre el Premi de mans de L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, en la categoria Especial de Patrimoni, per la seva tasca de recuperació del patrimoni moble.
L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) ha premiat la Fundació TMB amb un premi Bonaplata en la seva categoria “Premi Especial de Patrimoni” i la subcategoria “preservació del patrimoni moble”. L’objecte de premi és la “Recuperació de l’autobús Tilling-Stevens B-8302".
El jurat considera “la Fundació TMB mereixedora d’aquest premi per la continuïtat del seu treball en la preservació del patrimoni moble de TMB”. D’altra banda, va valorar, fruit d’aquesta feina, “la recuperació de l’autobús Tilling-stevens B-8302, el primer model d’autobús que va circular a la xarxa de Barcelona, restituint-lo al seu estat original del 1922”.
El lliurament dels premis Bonaplata va tenir lloc ahir dimecres 30 de novembre en un acte al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, i el premi va ser recollit pel conseller delegat de Transports Metropolitans de Barcelona, Gerardo Lertxundi.
L’acte va ser presidit per Josep Alabern i Valentí, president de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, Jaume Perarnau Llorens, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica, Jordi Renom Sotorra, expresident de l’Associació dels Enginyers Industrials de Catalunya, Iñaki Irisarri Nafarrete, del Grup Caixa d’Enginyers, i Conxa Bayó Soler, Secretaria de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya.
El jurat del Premi Especial de Patrimoni dels Premis Bonaplata es va reunir el dia 29 de setembre al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica i estava format per: Conxa Bayó Soler, Assumpció Feliu Torras, Joan Munt Albareda i Ferran Ramon Marsal.
L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) reconeix a través dels Premis Bonaplata, aquells projectes que tenen com a finalitat l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història. “Els Premis Bonaplata premien el foment, l’estudi, la conservació i la rehabilitació del nostre patrimoni industrial, el qual és també patrimoni i bé cultural”, afirma Josep Alabern i Valentí, president de l’AMCTAIC.
Sobre AMCTAIC:
L'Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya neix el 1979 per dotar Catalunya d’un Museu de la Ciència i de la Tècnica, fet que es va fer realitat al 1984. Des d'aleshores el seu objectiu ha estat fomentar i difondre els coneixements i la utilitat de la història de la tècnica i dels processos industrials, creant vincles amb empreses, institucions i persones.
Sobre TMB:
TMB és el principal operador de transport públic de Catalunya. Amb més de 8.500 treballadors, opera la xarxa de metro i la xarxa d’autobusos de Barcelona i 10 municipis més amb una flota de 1.140 vehicles. L’electrificació és l’eix principal del pla per renovar i actualitzar ambientalment els autobusos urbans de Barcelona i l’àrea metropolitana, una de les línies mestres del Pla Estratègic 2025 de TMB. La previsió és que entre el 2022 i el 2025 s’incorporin més de 500 vehicles ecològics (elèctrics, de GNC o d’hidrogen) i s’executin les obres d’infraestructura necessàries per subministrar-los energies verdes.
L’objectiu és que a finals del 2024 la flota de vehicles estàndard i articulats de TMB estigui formada només per cotxes elèctrics, híbrids i de gas natural comprimit (actualment constitueixen el 70%).