Header Top menu
Rosa Alarcón: "Barcelona ja és un referent a Europa en mobilitat urbana i transport públic”
Barcelona trabaja para consolidarse como referente europeo en movilidad urbana y transporte público https://t.co/FG5JcRMxW0
— Interempresas Smart Cities (@int_smartcities) March 26, 2021
La regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Rosa Alarcón, va exposar les innovacions, els reptes i les estratègies a seguir en mobilitat urbana a Barcelona en el col·loqui organitzat per Executive Forum, amb la col·laboració d'Inetum i Tekia, on va participar el passat dijous 25 de març.
A l'inici de la seva intervenció, Alarcón va considerar que ens trobem davant una tercera revolució de la mobilitat, impulsada per la transició energètica i digital i amb la ciutadania com a centre. Així, la nova mobilitat urbana ha de ser “més sostenible, segura, sana, equitativa i eficient”, però també “connectada, compartida, autònoma i multimodal”. Alarcón es va referir a Barcelona com a “laboratori europeu i motor econòmic de la nova mobilitat urbana”. En aquest sentit, la presidenta va afirmar que “Barcelona ja és un referent a Europa en mobilitat urbana i transport públic”, però és necessari afavorir una sèrie de factors per consolidar-la com a tal, com ara els Fons Europeus, la futura Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport i el “model Barcelona” de col·laboració i concertació publicoprivada en mobilitat.
Al llarg de la seva exposició, Alarcón va subratllar la innovació en matèria de transport públic feta per TMB. Pel que fa a autobusos, va destacar el Pla per a l'Ambientació i la Digitalització de la Xarxa d'Autobusos mitjançant els Fons Europeus, projecte que compta amb la reducció de la contaminació per la incorporació de vehicles de zero o baixes emissions, la inversió en infraestructures de recàrrega elèctrica i l'ús d'hidrogen verd i biogàs per a la propulsió de busos, així com la utilització de noves tecnologies aplicades a la millora de l'experiència del viatge, la seguretat i l'accessibilitat. Pel que fa al metro, Alarcón va explicar el pla per a la millora d'oferta i freqüències a les línies 1, 2, 3, 4 i 5, amb la renovació de la flota, així com l'eliminació definitiva de l'amiant a tots els vagons, l'augment de l'eficiència energètica dels trens o la sensorització i aplicació de noves tecnologies per millorar l'experiència del viatge. Sense deixar el metro, la presidenta de TMB va aprofitar per ressaltar l'adquisició de 74 trens i la transformació de deu més, així com l'adequació de la infraestructura d'energia per possibilitar la circulació de més trens i la digitalització de serveis i operacions a les estacions.
Tanmateix, Alarcón va indicar que, més enllà de la mobilitat, però sense deixar-la de banda, és fonamental fer front a la triple crisi actual: sanitària, ambiental i econòmica. A sota, compartim el vídeo sencer de la taula rodona.
- Altres temesEmpresaInnovacióTransportConceptesAccessibilitatEnergiaInnovacióMedi ambientInfraestructuraMaterial mòbilInstitucionsAjuntamentLlocsBarcelonaServeiBusMetroAnys2021