Carme Becerra

Proves tècniques amb caminadors 'rollators' sobre la rampa d'accés d'un autobús

En l'avaluació participen especialistes en accessibilitat de TMB i usuaris reals amb dificultats de mobilitat, amb l'ajuda d'eines avançades com un vestit que simula els condicionants físics que pot patir la gent gran.

Cada dia és més habitual veure pel carrer persones que caminen amb algun tipus d'aparell de suport, coneguts com a caminadors, o també anomenats rollators quan disposen de quatre rodes. A més de la gent gran, els utilitzen persones que han vist reduïda la seva mobilitat per altres causes, com malalties que afecten la motricitat. Per això TMB ha impulsat, des de la direcció de Bus i el departament d'Accessibilitat Universal, la realització de proves i mesuraments per determinar si, complint determinades condicions, es podria accedir amb rollators als autobusos a través de la rampa i viatjar de forma segura.

Estudi preliminar

El procés per estudiar la viabilitat de l'accés ha durat uns dos mesos i serà la base de l'informe que presentarà l'empresa Quvitec, especialitzada en rehabilitació i productes de suport a l'autonomia, a la qual s'ha encarregat la realització de l'estudi. Han participat en les proves tècnics de TMB (utilitzant un vestit que simula condicions de mobilitat reduïda) i usuaris reals que pertanyen a associacions de persones amb discapacitat física (ECOM i COCEMFE).

La iniciativa s'ha posat en marxa en constatar la cada vegada més freqüent demanda d'aquest servei per part dels usuaris. En cas que TMB comprovés la viabilitat de l'ús de la rampa per a aquests aparells, elevaria les seves conclusions a l'AMB, que és l'administració que podria incloure aquesta regulació per al transport de viatgers en el seu àmbit.

Un vestit per moure's com una persona gran

L'estudi ha inclòs proves estàtiques (en un bus aturat) i també dinàmiques (amb l'autobús circulant a 40 quilòmetres hora i realitzant girs i una frenada brusca). En una de les jornades, s'ha utilitzat un vestit (TrajeMax) que simula els condicionants físics que provoca l'envelliment, com els moviments més lents. Així mateix, s'ha aprofitat per analitzar altres efectes (com la disminució de les capacitats visual i auditiva) que repercuteixen en les majors dificultats que pot tenir una persona gran per assimilar la informació que rep a dalt de l'autobús, o per seure o validar.

Una altra de les trobades ha comptat amb l'experiència d'usuaris reals de caminadors amb rodes, que han fet les proves i, a més, han participat en representació d'ECOM i COCEMFE en una reunió per aportar la seva visió sobre l'objecte d'estudi. 

Un viatge segur

Les avaluacions s'han portat a terme amb diferents models de rollators, tots ells amb quatre rodes, frens i possibilitat de plegar-se. S’ha descartat que puguin utilitzar la rampa per accedir-hi els caminadors amb rodes davanteres i tacs posteriors indicats per a ús en interiors.

L’estudi valorarà la seguretat i el temps que es triga en l'embarcament i desembarcament (tant amb l'opció d'accés per rampa com d’accés per la primera porta), les condicions en què han de viatjar els usuaris i com i on s’ha de col·locar el rollator, tant per seguretat com per permetre la mobilitat dins l’autobús. S’espera que l’informe estigui completat en les properes setmanes.

n participat usuaris que habitualment utilitzen rollators / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

El vestit TrajeMax simula els condicionants físics de les persones grans / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Reunió del departament d'Accessibilitat universal amb ECOM i COCEMFE / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB) 
Moments de les proves i de la reunió amb les entitats / Fotos: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Darrera modificació: 
20.05.2021
Tema: 

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies