Header Top menu
TMB i el Districte de Sant Martí posen en marxa a partir del 5 de gener un nou punt lila a la xarxa de metro
L’estació de Marina disposarà les nits de divendres i dissabte d’aquest espai que se suma a les accions ja impulsades pel districte en el marc del Pla específic de mesures al Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i el Districte de Sant Martí fan un pas més en la lluita contra qualsevol tipus de violència sexista o LGTBI-fòbica amb la instal·lació d’un nou punt lila al metro de Barcelona. Es tracta d’un espai destinat a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics i que funcionarà les nits de divendres i dissabte a l’accés del carrer Almogàvers de l’estació de Marina (L1).
L’espai engegarà una prova pilot aquest mateix 5 de gener i es preveu que s’estengui fins al dissabte 2 de març. La iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Districte de Sant Martí, que aporta el recursos necessaris per la instal·lació, i se suma a les accions ja impulsades pel districte en el marc del Pla específic de mesures al Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou.
Així, el punt lila estarà atès tant els divendres com els dissabtes per 4 professionals dels quals 2 faran tasques d’itinerància per la zona del Triangle Lúdic i dos estaran al punt fix instal·lat al passadís de l’accés Almogàvers, dintre del vestíbul de l’estació de Marina de la línia 1 del metro de Barcelona. L’horari de la instal·lació serà 22:00 a 2:00 per les nits de divendres, i de 23:30 a 3:30 per les de dissabte. Destaca el fet, a més, que l’estació de Marina disposa d’una sala privada ja condicionada per als casos d’assetjament o violència masclista que requereixin d’un tractament de caràcter previ per part del personal sanitari i/o policial en cas de necessitat.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha recordat que aquest punt lila se suma als que ja existeixen des de juny del 2022 en determinades dates i estacions a Santa Coloma de Gramenet, en una iniciativa que ha resultat molt positiva i que serveix “com a primera ajuda imprescindible a les víctimes”. Bonet també ha destacat un cop més el compromís de TMB per fer de la xarxa de transport públic “un espai 100% segur”, i ha recordat que TMB, amb aquesta instal·lació, segueix “sumant iniciatives en matèria de prevenció i seguretat”. En aquest aspecte ha repassat altres exemples com la creació de la figura dels agents violeta, la recent instal·lació del sistema de videovigilància a tota la xarxa de bus o la migració a sistemes d’il·luminació LED a tota la xarxa de transport públic, per fer els espais més amables i segurs.
Tolerància zero
Des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) seguim fomentant tot tipus d'accions contra qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica. i per una tolerància zero amb la discriminació i l'assetjament al transport públic.
Aquesta iniciativa s’emmarca en les polítiques de responsabilitat social de TMB, un referent internacional en la lluita contra les agressions sexuals i la LGTBI-fòbia i que compta amb el reconeixement de la Unió Internacional del Transport (UITP), que ja va premiar TMB per aquesta qüestió.
TMB és pionera en protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús. Protocols que han comptat amb la col·laboració d’entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.