Header Top menu
TMB completa la instal·lació del sistema de videovigilància per a la flota d’autobusos
Més de 4.500 càmeres estan operatives en 1027 vehicles per millorar la seguretat de les persones usuàries i optimitzar la gestió del servei
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha completat la instal·lació a la flota d’autobusos de les noves càmeres de videovigilància que permeten gravar i emetre imatges en temps real. Aquest és un pas més de l’entitat per millorar la seguretat del passatge en el marc de la seva lluita contra la LGTBI-fòbia i l’assetjament sexual, a més de permetre millorar la gestió del servei. Per fer la instal·lació s’han utilitzat més de 4.500 càmeres que actualment cobreixen tot el servei regular de la flota de bus, amb alguna excepció d’instal·lació pendent en busos de barri.
El sistema de videovigilància permet al Centre de Control de Seguretat de Bus visualitzar en temps real les imatges de l’interior dels vehicles així com descarregar al moment qualsevol de les gravacions. En tots els casos, i per tal de complir amb la normativa legal en aquest àmbit, les imatges enregistrades es guarden un màxim de 30 dies.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha afirmat que aquest sistema farà del bus “un espai més segur” i suposa “seguir amb la tolerància zero davant les agressions al transport públic”. A més, Bonet ha destacat la innovació tecnològica que comporta aquest sistema i que permetrà “millorar la col·laboració amb les forces de seguretat quan sigui necessari i requereixin de les imatges enregistrades”.
Amb aquest nou sistema es vol donar un salt qualitatiu per reforçar la seguretat tant pel personal de conducció com pel passatge. Es busca dissuadir o disposar de proves per denunciar possibles delictes (agressions, assetjaments, robatoris, accidents...). Alhora, les càmeres contribuiran a l’anàlisi dels nivells d’ocupació per millorar el servei. La instal·lació d’aquest sistema suposa que a cada vehicle poden haver-hi entre 2 i 7 càmeres depenent del tipus de bus, de manera que es puguin gravar tots els espais del vehicle.
Cal recordar que a la xarxa de metro, TMB ja compta amb 3.270 càmeres dins dels trens, amb la previsió que tots en tinguin a l’any 2025, a més de les 5.576 càmeres en instal·lacions fixes a la xarxa, fins a tenir a dia d’avui 8.846 càmeres a tot el metro (entre trens i estacions).
Tolerància zero
Des de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) seguim fomentant tot tipus d'accions contra qualsevol manifestació de violència sexista o LGTBI-fòbica. De fet, el Pla Estratègic TMB 2025 preveu diverses accions (algunes ja iniciades) en aquesta línia i per una tolerància zero amb la discriminació i l'assetjament al transport públic.
Aquesta iniciativa s’emmarca en les polítiques de responsabilitat social de TMB, un referent internacional en la lluita contra les agressions sexuals i la LGTBI-fòbia i que compta amb el reconeixement de la Unió Internacional del Transport (UITP), que va premiar TMB l’any passat per aquesta qüestió.
TMB és pionera en protocols de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia i contra l’assetjament sexual i per raó de gènere a les xarxes de metro i autobús. Protocols que han comptat amb la col·laboració d’entitats de l’àmbit de les dones i de l’espai LGTBI, com l’Observatori contra l’Homofòbia, a més del suport d’institucions com la Diputació de Barcelona, des de l’àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar.
Licitació i adjudicació
El projecte completat forma part del contracte de licitació amb l’empresa Grupo Mecánica del Vuelo Sistemas S.A.U. (GMV) per a la instal·lació de sistemes d’informació i videovigilància a bord del bus amb l’objectiu de renovar l’actual sistema d’informació, donar informació en línia i actualitzada en temps real i disposar d’un sistema de videovigilància embarcada al bus i integrada des del Centre de Control de Bus. Tot el projecte té un pressupost de 12 M € i compta amb fons provinents del Pla NextGenerationEU inclòs en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE per impulsar les economies i recuperar-se de les conseqüències de la pandèmia.