Redacció

Deu gràfics que expliquen la relació entre mobilitat i medi ambient

Un informe elaborat per la Diputació de Barcelona posa de manifest l'impacte que tenen els desplaçaments sobre la nostra preuada salut.

L'estudi elaborat per Xarxa MOBAL, iniciativa que se centra en les temàtiques de la mobilitat i la seguretat viària local de la Diputació de Barcelona, extreu dades de diferents fonts i organismes oficials espanyols, europeus i mundials i les presenta de forma resumida en 10 gràfics molt visuals que mostren clarament els greuges directes o indirectes que genera el model de mobilitat sobre la nostra salut. Els desplaçaments generen contaminació atmosfèrica, contaminació acústica, calor i sedentarisme, aquests són els aspectes més destacats que tenen un major impacte sobre el nostre benestar.

Els efectes més directes i evidents potser són els que genera la contaminació de l'aire que respirem. Està demostrat científicament que pot causar malalties greus com càncer de pulmó, diabetis, demència, malalties neurodegeneratives, autisme, asma i problemes al sistema reproductor i també al fetus. I no només això, la pol·lució també pot fer perdre anys de bona salut. El 2016 a Espanya es van produir 14.400 morts prematiures i es van perdre 188.800 anys de vida saludable a causa de la contaminació de l'aire. 

L'origen de la contaminació a Catlaunya / Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

I el soroll? L'Organització Mundial de la Salut recomana que les persones visquin exposades a nivells inferiors als 55 decibels. La contaminació acústica genera insomni, hipertensió i malalties cardiovasculars. La ciutat, a més de ser font de soroll, ho és també de calor. La temperatura pot augmentar fins a tres graus respecte a les zones verdes dins la mateixa àrea urbana. L'Agència Europea del Medi Ambient confirma l'efecte negatiu que tenen les temperatures extremes i la relació entre l'augment de la mortalitat com més extremes són les temperatures. 

L’impacte del soroll en la salut pública / Agència Europea del Medi Ambient

Però res no està perdut. L'informe conclou sobre com ens ajudaria una mobilitat activa a millorar la nostra salut: caminar, anar en bicicleta, l'esport, l'exercici físic... És més, una millor planificació urbana i de la mobilitat a Barcelona evitaria unes 3.000 morts prematures, augmentaria l'esperança de vida en 1 any i permetria estalviar més de 9.000 milions d'euros anuals en salut pública.  

Darrera modificació: 
29.08.2018

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies