Marta Espinosa

Les valoracions dels usuaris del metro i els autobusos continuen en ascens

L'estudi anual de satisfacció corresponent al servei dels dos sistemes de transport durant el 2018 atorga puntuacions de 7,88 i 7,73 a les xarxes de TMB, les més altes dels últims onze anys.

L'opinió dels usuaris sobre els transports públics que gestiona TMB és molt favorable i arriba al nivell més alt dels últims onze anys, tant en el cas dels autobusos com del metro. Així ho indica l'últim Estudi de Percepció del Client, corresponent al 2018, que confirma l'evolució positiva detectada en les onades anteriors del 2016 i 2017. En tots dos sistemes de transport es registren els màxims nivells de satisfacció de l'opinió dels usuaris des de l'inici de la sèrie, el 2007. 

Gràfics dels índexs de satisfacció dels usuaris de bus i metro / Imatge: TMB

Segons aquest estudi que realitza anualment TMB, la xarxa d'autobusos de Barcelona obté una puntuació de 7,88 sobre 10 en satisfacció global (9 centèsimes més que el 2017) i de 75,9 en l'índex ISC (gairebé un punt més). En tots dos sistemes de mesura de l'opinió dels usuaris es registren els màxims nivells de satisfacció des de l'inici de la sèrie, el 2007.

Per tipus de servei, els usuaris de les línies d'altes prestacions (nova xarxa de bus) les puntuen amb un 8,01 i els de les línies convencionals amb un 7,72. La fiabilitat i l'accessibilitat són els atributs més ben valorats pels usuaris.

Pel que fa a la xarxa de metro, els usuaris li donen una puntuació mitjana de 7,73 sobre 10 (14 centèsimes més que l'any anterior). Aquesta nota és també la més alta de la sèrie iniciada el 2007. L'índex ISC se situa en 73 punts, igualment el màxim històric. 

Els usuaris de metro més satisfets són els de les línies automàtiques L9 Sud, L9 Nord i L10, que les valoren amb un 8,2. I l'atribut més ben valorat és l'oferta de transport. 

Les dades provenen de l'explotació de 4.304 entrevistes personals a usuaris del metro i 4.122 a usuaris del bus, fetes entre l'1 d'octubre i el 16 de novembre passats. L'error mostral s'estima en menys de l'1,5%.

La satisfacció global es calcula fent la mitjana de les puntuacions donades pels enquestats als diferents serveis: una nota única que resumeix la seva experiència com a usuari. L'índex ISC, en canvi, es confecciona a partir de les puntuacions donades a 15 atributs que descriuen el servei en termes d'oferta, fiabilitat, confort, informació, seguretat, accessibilitat i atenció rebuda.

Aquests resultats rècord corresponen a un any, el 2018, en què es van aplicar increments d'oferta a les xarxes de metro i autobusos, en resposta a l'evolució positiva de la demanda. També es va consolidar la recuperació de la capacitat inversora de TMB amb actuacions de gran manteniment en la infraestructura de via, rehabilitació d'estacions, compra d'autobusos i actualització de sistemes tecnològics.

Darrera modificació: 
25.01.2019
Tema: 

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies