Header Top menu
TMB, amfitriona d’unes jornades per promoure la sostenibilitat amb CIVINET Iberia
L’objectiu d’aquestes trobades ha estat l’intercanvi d’experiències i coneixements orientats a la descarbonització
Al llarg de dos dies, dilluns i dimarts, i sota el lema “Viatjant junts: modelar el futur de la mobilitat urbana sostenible”, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha estat l’ambaixadora de CIVINET Iberia fent d’amfitriona d’unes jornades que han inclòs una sessió networking al Pier 01 (El Hub tecnològic ubicat al Palau de Mar) i visites tècniques posteriors a la trobada central a la sala de l’Espai Gaudí, a l’estació de Sagrada Família (L2 i L5). L’objectiu d’aquestes jornades ha estat l’intercanvi de coneixements i experiències per poder configurar el futur de la mobilitat urbana sostenible, tot convertint-la en una prioritat explorant solucions de transport eficient que redueixin la dependència de l'automòbil.
A través de presentacions estructurades i en format de brainstorm (tempesta d’idees), els participants a l’acte de l’Espai Gaudí de dimarts passat van exposar temes clau i solucions, fomentant d’aquesta forma la transferència de coneixement tecnològic i de col·laboració. Estaven convidats a les jornades responsables i tècnics de mobilitat, medi ambient, transició climàtica i infraestructures dels ajuntaments de Madrid, Granada, Lleó, Vila-real, Besain, Braga i Guimarães, membres de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l’Instituto da Mobilidade e dos Transportes (IMT-IP), l’Institut de Trànsit i Seguretat Viària (INTRAS) de la Universitat de València, així com representants d’associacions, entitats i dinamitzadors com el PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona), in move by railgroup, la plataforma d’innovació de ciutats intel·ligents BABLE, Ciudades que caminan, Las Rozas Innova o Sagulpa, entre d’altres.
L’obertura de la sessió d’ahir, a càrrec de Margarida López Romero, directora d’Innovació i Transformació Digital de TMB, va servir per introduir als assistents a què és TMB: “el principal operador de transport públic de Catalunya i un referent d’empresa de mobilitat ciutadana a Europa i el món”, tot destacant la “gran aposta per la mobilitat zero-emissions” iniciada als últims temps i projectada cap al futur. A continuació va seguir la ponència d’Ivan Altaba, responsable de Sistemes d’Energia d’Estació de Metro,“Sostenibilitat en Metro”, a la qual va explicar en detall el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica, amb una dada que exemplifica clarament el procés de descarbonització i els reptes que aquest implica: “el 2030 el consum de la flota de bus elèctric igualarà el consum de tracció de la línia 1 de metro”.
Més tard, els diversos panells d'experts es van centrar, sota el lema “Persistència: fer del cotxe un problema del passat”, en entendre per què els automòbils són el mode de transport dominant, tot analitzant polítiques, incentius i solucions tecnològiques per a reduir el seu ús. A la següent taula rodona, sota el títol “Percepció: fer dels desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic els modes de transport més atractius”, es van plantejar estratègies actuals per a millorar i fer atractius i segurs els desplaçaments en bicicleta, a peu o amb transport públic. En aquesta taula Josep Canudas, responsable de Serveis de Mobilitat Compartida, va explicar els aprenentatges clau del projecte AMBici, el servei de bicicleta compartida de l’àrea metropolitana de Barcelona que opera TMB, i la seva contribució al concepte de multimodalitat en l’ús dels transports públics.
Posteriorment es va donar pas a dues taules amb tres presentacions i debats dinàmics en grup. Ja passat el migdia, els participants de les jornades van deixar l’Espai Gaudí per realitzar visites tècniques a càrrec de Josep Maria Armengol, director de Tecnologia de Bus, i de Guillem Camarasa, director del Centre de Suport de la Xarxa de Bus a les Cotxeres del Triangle Ferroviari.
CIVINET Iberia és la xarxa local de CIVITAS a Espanya i Portugal, un equip hispà-lusità que treballa amb i per les ciutats, el propòsit central del qual és promoure la mobilitat sostenible en tots dos estats. Té per objectiu la transferència de coneixement i bones pràctiques i la creació de projectes conjunts de transport sostenible centrats en l'usuari. A través de l'intercanvi entre actors clau, la creació de comunitat i la formació, la xarxa fomenta el compromís polític i impulsa l'experiència col·lectiva, equipant a les ciutats amb les eines necessàries per a posar la mobilitat en el centre de la descarbonització.
- Altres temesMedi ambientConceptesEnergiaInnovacióMedi ambientMobilitatQualitatServeiInfraestructuraInstal·lacióMaterial mòbilInstitucionsAltresTMBLlocsEspai GaudíSagrada FamíliaServeiBusMetroAnys2024