Carme Becerra

El transport públic és l'opció prioritària de mobilitat dels barcelonins malgrat la Covid-19

L'autobús i el metro revaliden el notable en l'Enquesta de Serveis Municipals de l'Ajuntament de Barcelona. Preguntats sobre l'any 2020, els ciutadans han puntuat el bus amb un 7,1 i el suburbà amb un 7.

La Covid-19 ha portat molts ciutadans a qüestionar el model urbà. Així ho recull l'Enquesta de Serveis Municipals que elabora l'Ajuntament de Barcelona. De fet, en l'edició 2020, 3 de cada 10 barcelonins afirmen que canviarien de lloc de residència si els fos possible.

Tot i aquesta mirada més negativa que altres anys cap a la ciutat i la seva oferta, l'autobús i el metro continuen entre els 10 serveis municipals més ben valorats (dels 26 analitzats). Els enquestats puntuen la xarxa de bus amb un 7,1 i la de metro amb un 7. En tots dos casos es produeix una lleugera baixada  (d'una i de quatre dècimes, respectivament) respecte a les valoracions del 2019.

El transport públic, més utilitzat que el vehicle privat

Si bé durant la pandèmia hi ha hagut un cert traspàs d'usuaris cap al vehicle particular, el transport públic és l'opció prioritària per als veïns de Barcelona. Més del 63% dels barcelonins van escollir modes públics l'any 2020 en els seus desplaçaments, mentre que només el 24% van optar pel vehicle privat.  Es produeix, però, una baixada de 6,1 punts en la mobilitat en transport públic.

La influència de la pandèmia també es deixa notar en els problemes considerats més greus pels enquestats. La Covid-19 apareix com a tercera preocupació en l'enquesta (per darrere de la seguretat i l'accés a l'habitatge) i s'esmenten menys que en ocasions anteriors problemes com la circulació, el medi ambient o el turisme.

Bona percepció de l'evolució del servei

L'enquesta també recull la percepció de l'evolució dels diferents serveis. Encapçala la llista l'oferta de bus, que ha millorat segons el 45,5% de les respostes. També la xarxa de metro és percebuda amb una evolució positiva. En aquest cas, segons el 32,3% dels que han estat preguntats.

Aquests resultats són fruit de 6.676 entrevistes presencials fetes entre l'1 de setembre i el 2 de desembre passats. Podeu consultar el document sencer en aquest enllaç i, en aquest altre, l'evolució de les respostes des de l'any 1996.

Darrera modificació: 
06.04.2021
Tema: 

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies