Header Top menu
TMB porta el Centenari de la Xarxa de Bus al carrer amb motiu de la festa de Sant Jordi
Tres autobusos clàssics (un model ACLO, un Chausson i un Dodge) esdevindran ‘book-trucks’ i acolliran la venda i signatura dels tres llibres editats amb motiu del centenari
Aquest 23 d’abril TMB ha volgut lligar dues celebracions: la diada de Sant Jordi i el centenari del primer servei regular d’autobusos que es va establir a Barcelona, l’any 1922, antecedent de l’actual xarxa. L’efemèride permetrà visitar tres emblemàtics vehicles que formen part del patrimoni històric que gestiona la Fundació TMB, i també adquirir algun dels tres llibres que s’han editat enguany, amb motiu del centenari.
Els punts de trobada seran dos, els Jardinets de Gràcia (davant de Casa Seat i tocant a la plaça del Cinc d'Oros) i l’Arc de Triomf (tocant al passeig de Lluís Companys). La jornada, que inclourà la participació d'actors vestits d'època, s’allargarà entre les 9 i les 20 hores. Les persones que s’apropin als book-trucks tindran l’oportunitat de veure de prop tres autèntics clàssics: l’ACLO 410 (que serà ubicat als Jardinets de Gràcia), el Chausson Urbas 59 i el Dodge Brothers 240 (ambdós es trobaran a l’Arc de Triomf).
El model ACLO, de dos pisos, era de fabricació britànica i va circular per Barcelona del 1949 al 1965 a diferents línies urbanes. Una mica més enllà, fins als anys 70, van estar donant servei el Chausson i el Dodge. El primer, de factura francesa, va cobrir bona part de la seva vida útil les línies que unien la capital amb Badalona, Santa Coloma i Cornellà i Sant Adrià de Besòs. Quant a l’estatunidenc Dodge, va ser fabricat al 1935 i utilitzat inicialment com a camió, per servir, després de la Guerra Civil, com a vehicle de transport de treballadors d’una fàbrica d’Igualada fins al 1980.
Llibres d’història per a grans i menuts
Els vehicles clàssics compartiran protagonisme amb tres novetats editorials que TMB ha encarregat a autors que coneixen a fons la història de Barcelona i del seu transport públic. Dos d’ells fan un recorregut històric per aspectes complementaris i cabdals del centenari. I un tercer, il·lustrat per la Pilarín Bayés, es dirigeix al públic infantil.
Els autobusos a Barcelona, 100 anys fent xarxa (1922-2022), escrit per Ricard Fernández Valentí i publicat per Efadós, recull la trajectòria de la xarxa de bus, partint dels orígens i arribant fins a les darreres novetats.
L’autor de Història de la CGA (1922-1940), Compañía General de Autobuses de Barcelona, Albert González Masip, també publicat per Efadós, centra el relat en l’empresa que, a més de crear aquella primera xarxa de bus, va introduir els autobusos Tilling Stevens, els més antics de Barcelona. L’icònic autobús, que està finalitzant el procés de restauració, és el protagonista d’una mostra que es pot veure a l’Espai Mercè Sala.
Per últim, La petita història de la Xarxa de bus de Barcelona, escrit per Daniel Venteo i editat per Mediterrània, és un conte il·lustrat (per Pilarín Bayés) que explica com en Gabi, un nen de 13 anys apassionat pel transport públic, descobreix que la xarxa fa 100 anys a través d’una exposició que visita amb l’escola.
Els llibres es podran comprar a qualsevol de tres vehicles clàssics al llarg del dia (i més endavant a les llibreries). Si a més es vol aconseguir la signatura d’un dels tres autors, estaran signant exemplars a l’Arc de Triomf d’11.30 a 13 hores.
No pot faltar en un dia com aquest un altre clàssic de TMB: el Concurs de Relats Curts, que estarà oberta a la participació fins al proper 16 de maig. A més de la venda i signatura de llibres, i dels actors i actrius disfressats d'època que amenitzaran la diada, s’hi repartirà informació en format de punt de llibre sobre els cent anys de la xarxa d’autobusos de Barcelona i el Concurs de Relats Curts.
Tota la informació sobre les properes activitats del centenari de la xarxa de bus s'aniran actualitzant al web que s'ha creat per commemorar aquesta data.