Header Top menu
Del carruatge al vehicle d’hidrogen: un llibre recorre els primers 100 anys de la xarxa de bus
La presentació de la publicació Els autobusos a Barcelona, 100 anys fent xarxa (1922-2022) inicia els actes que la Fundació TMB portarà a terme aquest any amb motiu del centenari de la implantació de la primera xarxa d’autobús a la ciutat
El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha estat aquesta tarda escenari de la presentació del llibre Els autobusos a Barcelona: 100 anys fent xarxa (1922 – 2022). La presentació ha suposat, alhora, l’obertura de les activitats que, al llarg del 2022, celebraran el Centenari de la implantació a la capital catalana d’un servei regular de línies urbanes i interconnectades de bus, el que avui entenem com una xarxa.
La Fundació TMB ha impulsat la publicació d’aquest llibre que ha escrit Ricard Fernández i Valentí, gran coneixedor de la història del transport públic i de la ciutat de Barcelona, que ha estat editat per Efadós, TMB i l’Ajuntament de Barcelona. El volum fa un exhaustiu recorregut històric que beu de les fonts, tant documentals com gràfiques, de l’Arxiu TMB i de l’Arxiu de la Fundació TMB.
Si bé la data clau en l’aniversari és el 14 d’octubre de 1922, quan es van inaugurar les dues primeres línies urbanes de bus a la capital catalana (amb un recorregut de circumval·lació amb què es complementaven entre si), el llibre arrenca parlant dels precedents. La línia temporal comença, per tant, l’any 1906, quan la companyia La Catalana canvia els carruatges de cavalls per un servei motoritzat. El text explica la fallida del projecte, i com serà la Compañía General de Autobuses de Barcelona (CGA), constituïda el 22 de març de 1922 i considerada antecedent de l’actual Transports de Barcelona, que tirarà endavant el servei.
Un 2022 de celebració
En la seva intervenció durant la presentació del llibre, la presidenta de TMB i tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que la publicació, a més d’interessar als amants del transport públic, atraurà un ventall ampli de lectors, ja que “la transformació en el temps de la xarxa de bus de Barcelona ajuda a entendre també l’evolució de la ciutat durant aquests darrers 100 anys”.
De fet, el llibre fa un repàs no només per moments decisoris per al servei de bus, sinó també per a la història compartida amb la capital catalana. Es repassen els períodes de la Segona República i la Guerra Civil, els autobusos i troleibusos de la postguerra, la municipalització dels transports o l’expansió i modernització de la xarxa de bus, entre d’altres.
En aquest recorregut, el volum arriba a fites més properes en el temps, com la integració tarifària o la Nova Xarxa de Bus, i menciona també el Pla Estratègic 2025 de TMB, aprovat recentment. Tot això sense deixar de recollir l’evolució del material mòbil, des dels inicis fins als darrers models, la innovació quant als combustibles i el camí vers una flota que ja és 100% accessible i que avança cap a l’assoliment d’aquest mateix percentatge pel que fa a la sostenibilitat del servei i les zero emissions.
El llibre incorpora un codi QR que redirigeix els lectors a una versió digital accessible del document. Els autobusos a Barcelona: 100 anys fent xarxa (1922 – 2022) es podrà adquirir properament a les llibreries i també en alguns dels actes que TMB celebrarà amb motiu del centenari al llarg d’aquest any. Tota la informació i les activitats previstes s’aniran actualitzant al web del Centenari.
- ConceptesHistòricInstitucionsAjuntamentTMBServeiBusAnys2022