Header Top menu
TMB lamenta que l'assemblea de Metro no hagi valorat les propostes per desconvocar la vaga
La Direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) lamenta que a l’assemblea de treballadors de Metro celebrada aquest matí no s’hagi exposat adequadament la proposta presentada ahir per la Direcció de la companyia per desconvocar les vagues. En poc més de mitja hora, sense temps per explicar i valorar el contingut de la proposta i els beneficis que representa per als treballadors, l’assemblea, en la qual ha pogut participar un percentatge escàs de la plantilla de treballadors, ja havia votat i decidit mantenir les vagues.
El document presentat ahir per la Direcció contempla una proposta formal i de màxims, que dóna resposta als punts principals plantejats pels representants dels treballadors i que hauria de permetre la desconvocatòria de les dues jornades de vaga de la setmana vinent i la represa de la taula de negociació del conveni col·lectiu.
Aquesta proposta és el màxim legal que l’empresa pública de Metro pot oferir, en el context de les limitacions que estableixen els pressupostos públics i els convenis de finançament del transport metropolità.
Recordem que els principals continguts de la proposta de l'empresa són els següents:
- Increment del poder adquisitiu: increment salarial d’un 1% per al 2016.
- Preservació de la plantilla: cobertura de totes les baixes que es produeixin a partir d’ara per garantir el manteniment del nivell d’ocupació actual.
- Ampliació de la contractació a temps complet: garantia que diferents col·lectius que treballen a temps parcial passin a fer-ho a temps complet de manera progressiva.
- Ampliació de la contractació indefinida: garantia del pas a indefinits per als contractes que actualment són temporals, generats per les jubilacions parcials.
Cal recordar que la plantilla de Metro no ha patit pèrdua de poder adquisitiu els últims anys i que el 90% dels treballadors disposen de contracte indefinit. La majoria de la plantilla de Metro treballa a temps complet: el 75%. Els contractes a temps parcial (al 75% o el 85% de la jornada) tenen retribucions dignes i responen a les necessitats de garantir la prestació del servei públic a la ciutat de Barcelona, atès que una part important d’aquests contractes serveixen perquè els treballadors del metro puguin gaudir del descans setmanal en caps de setmana alterns i concentrar les vacances en els 3 mesos d’estiu.
TMB reitera la seva ferma voluntat de diàleg permanent per avançar cap a un acord en el conveni col·lectiu que beneficiï el conjunt de treballadors de la plantilla i alhora la millora del servei de transport de Metro.
Serveis mínims
Quant a la previsió dels serveis mínims, en cas que es mantingui la vaga, TMB considera que els serveis del 20% dictats per la vaga parcial del 2 de febrer passat van resultar clarament insatisfactoris i van generar situacions d’aglomeració amb un nivell de gravetat crític des del punt de vista de la seguretat. Això va obligar a tancar diversos accessos i regular fluxos en algunes estacions. En aquesta ocasió, a la demanda d’usuaris d’un dia feiner habitual, s'hi suma la celebració del Mobile World Congress, que preveu 107.000 assistents, un 9% més que l’anterior edició. Cal recordar que l’any passat l’increment de validacions els dies del MWC es va situar entre 30.000 i 40.000 per dia en el conjunt de la xarxa, tot i no haver-hi metro directe al recinte.
Per aquests motius, la Direcció de TMB ha sol•licitat a la Direcció General de Relacions Laborals que dicti uns serveis mínims a les línies convencionals del 60% a les hores vall i del 80% a les hores punta (entre les 06.30 h. i les 09.30 h. i entre les 16.30 h. i les 20.30 h.) i del 100% a les línies automàtiques, en les quals no hi ha personal embarcat als trens. TMB recorda que existeixen antecedents a altres països, com ara al metro de París, on les línies automàtiques no van disminuir la seva oferta durant la darrera vaga convocada.