Header Top menu
El metro de Barcelona renova les pantalles digitals d’informació a l’usuari de les estacions
Els nous dispositius permeten oferir més informació i de més qualitat. Un treball de cocreació amb usuaris i usuàries de la xarxa ha ajudat a determinar quines són les informacions que s’oferiran.
La instal·lació massiva dels nous dispositius s’ha iniciat aquesta setmana i ja es poden veure a les estacions de Selva de Mar i Poblenou de l’L4. Estaran a les andanes, però també a vestíbuls i passadissos d’enllaç.
El desplegament serà progressiu i finalitzarà durant l’estiu de 2025, en un projecte que té un cost de 5,2 milions d’euros i compta amb finançament dels fons europeus.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) està renovant les pantalles d’informació a les persones usuàries de les línies convencionals i l’L11 de la xarxa de metro. Les noves pantalles són digitals i permeten oferir molta més informació que les actuals de leds.
Els nous dispositius ja es poden veure a les estacions de Selva de Mar i Poblenou de l’L4, i s’aniran instal·lant progressivament a la resta d’estacions, tant a les andanes com als vestíbuls. La previsió és completar el desplegament durant l’estiu de 2025. En total, s’instal·laran 752 pantalles en 128 estacions de les cinc línies convencionals de metro i l’L11. El projecte té un cost de 5,2 milions d’euros i compta amb finançament europeu.
Les noves pantalles permeten donar diferents tipus de missatges en un format que millora la llegibilitat. A més de l’hora i del temps que falta perquè arribin els dos propers trens, permeten informar també amb facilitat d’alteracions del servei, de recomanacions i també de contingut corporatiu. En el futur s’afegirà també informació sobre l’ocupació dels diferents vagons del tren, la disponibilitat dels ascensors i altres.
Les pantalles d’informació no només estaran a les andanes, sinó que es podran veure també als vestíbuls, de manera que les persones usuàries podran tenir totes les dades sobre el servei abans de validar. També se situaran als passadissos d’enllaç.
Aquest migdia, el conseller delegat de TMB, Xavier Flores, acompanyat pel director de la Xarxa de Metro, Òscar Playà, i la directora de Serveis Corporatius, Cristina Güell, han visitat l’estació de Selva de Mar, de la línia 4, on ja s’han instal·lat les noves pantalles. Flores ha destacat que aquests nous dispositius “confirmen l’aposta de TMB per la digitalització de la informació a l’usuari” i ha explicat que “les noves funcionalitats s’han decidit després d’un procés de cocreació amb persones usuàries de la xarxa, hem recollit les seves impressions i hem mirat de donar resposta en aquests nous sistemes d’informació”. El conseller delegat de TMB ha assenyalat que les noves pantalles “permeten donar un servei més eficient i encara més útil per als usuaris”.
El projecte va començar amb la col·locació de les tres primeres pantalles a Can Boixeres i Cornella Centre de l’L5 i, des d’ara i fins a l’estiu del 2025, s’estendrà a tota la xarxa. Seran en total 752 dispositius, en 128 estacions de sis línies de metro diferents. Tot plegat té un cost de 5,2 milions d’euros i compta amb finançament europeu.
El desplegament massiu s’ha iniciat aquest mes de juliol a les estacions de la línia 4, la línia groga, i després seguirà per la resta de línies convencionals (L1, L2, L3 i L5) i l’L11. Els treballs es fan en horari nocturn, és a dir, quan el metro no està en servei. El procés s’inicia amb el muntatge del suport on anirà la nova pantalla, s’instal·len els circuits electrònics, es penja el dispositiu digital, es desconnecta l’antic i es posa en funcionament el nou.
Els tècnics han començat equipant les estacions sense correspondència i que no són finals de línia. Aquestes tindran entre cinc i sis pantalles (dues a cada andana, i una o dues al vestíbul, depenent de l’arquitectura de l’estació).
Nova tecnologia digital
Les 752 noves pantalles s’instal·laran a totes les línies convencionals i l’L11. Queden excloses les línies automàtiques 9 i 10, que ja disposen de panells informatius digitals. Les pantalles són de format panoràmic i TFT de tecnologia digital (1920 píxels x 540 píxels), la gran majoria de les noves pantalles tenen unes dimensions similars a les actuals de gairebé 50”, tot i que n’hi haurà algunes de 55” que es col·locaran en alguns vestíbuls. La distribució és la següent: 531 pantalles de doble cara a les andanes, 199 pantalles d’una cara i 40 TFTs que seran els més grans (55”).
Finançament europeu
El projecte compta amb fons provinents del Pla NextGenerationEU inclòs en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE, en concret del programa d'ajuts a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions, i la transformació digital i sostenible del transport urbà impulsat i gestionat pel Ministerio de Transportes y Movilidad Sostenible. Aquest, neix de la necessitat d’evolucionar el sistema d’informació a l’usuari a tota la xarxa de metro amb l’objectiu clar de millorar la qualitat de la informació a l’usuari adaptant-se a les seves necessitats i expectatives. En aquest sentit, aquest no és l’únic sistema d’informació al client que està actualitzant TMB a les seves xarxes, també s’hi sumen altres projectes similars com les pantalles dinàmiques a l’interior dels nous trens o les de l’interior dels autobusos.
El projecte completat forma part del contracte de licitació amb la UTE ADMIRA-DOVER per a la instal·lació de pantalles amb l’objectiu de renovar l’actual sistema d’informació a l’usuari present a la xarxa del metro de Barcelona. Tot el projecte té un pressupost de 5,2 M € i compta amb fons provinents del Pla NextGenerationEU inclòs en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE.