Premsa TMB

L’Institut Guttmann i TMB, compromesos amb la mobilitat per a tothom

Prop de 1.700 pacients han participat en les més de 150 sortides urbanes realitzades dins el programa per al foment de l’autonomia personal mitjançant l’ús del transport públic com a part del procés rehabilitador.

En 10 anys de col·laboració s'han fet més de 150 sortides i han participat 1.700 pacients / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

L’Institut Guttmann i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) renoven el seu acord de col·laboració en el foment de l’autonomia personal i la mobilitat de les persones amb discapacitat en el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona, desenvolupant activitats de foment de l'autonomia personal a les xarxes de metro i bus.

Dins el marc d’un acord de col·laboració establert des de l’any 2000, les entitats treballen de manera conjunta per ajudar les persones amb una discapacitat neurològica i amb problemes de mobilitat per poder-se desplaçar de forma autònoma mitjançant l’ús dels serveis de transport públic.

Els pacients de l'Institut Guttmann participen en sessions regulars de coneixement de la configuració i ús de les xarxes de metro i d’autobusos, en què voluntaris de TMB els mostren de manera detallada i pràctica tots els dispositius i elements d’accessibilitat i seguretat que s’hi poden trobar.

El programa Sortides Urbanes terapèutiques consta de dues sessions mensuals de tot un matí que es desenvolupen com a part del procés neurorehabilitador que l’Institut Guttmann porta a terme amb els seus pacients, i que són part essencial per a la recuperació d’una vida independent i satisfactòria. Durant el 2017 l’hospital ha realitzat 14 sortides amb un total de 204 pacients participants.

L’Institut Guttmann i TMB col·laboren en aquesta activitat des de l’any 2000 i en aquest temps prop de 1.700 pacients s’han beneficiat de les gairebé 150 sortides urbanes realitzades. Durant les sortides, els pacients van sempre acompanyats de treballadors voluntaris de TMB i de professionals de l’Institut Guttmann que els formen i assessoren sobre activitats tan bàsiques com el maneig de la cadira de rodes i ajudes tècniques, l’accés al metro i l’autobús, la ubicació de la senyalització i els espais accessibles.

Foment de l'autoestima

Així, el doctor Josep Maria Ramírez, director de l’Institut Guttmann, posa en valor la col·laboració de tots aquests anys amb TMB perquè segons comenta: “Aquestes activitats no només son fonamentals per al funcionament diari del pacient un cop surt de l’hospital, sinó que a més fomenten l’autoestima, la capacitat de relació, la socialització i l’ajuden a perdre la por a manegar-se per la ciutat de manera autònoma; són doncs un element essencial per l’empoderament i l’autonomia dels nostres pacients”.

Per la seva banda, Mercedes Vidal, presidenta de TMB, ha definit la col·laboració amb l’Institut Guttmann com “una fita important per a una empresa implicada amb l’entorn i que es defineix com a socialment responsable”, i ha destacat el “paper indispensable de la trentena de treballadors voluntaris que cada any fan possibles els tallers”. “Amb iniciatives com aquestes, amb la supressió de barreres i amb les noves eines d’infoaccessibilitat estem contribuint a fer un transport públic per a tothom”, ha ressaltat.

Activitats terapèutiques

Les activitats realitzades dins el programa de Sortides Urbanes formen part del programa d’activitats terapèutiques que tenen com a objectiu potenciar l’autonomia i la inclusió del pacient a la comunitat; a través de la planificació i acció de desplaçaments extra hospitalaris per entrenar i practicar la mobilitat i maneig de la cadira de rodes i desenvolupament de la deambulació amb les dificultats que comporten les barreres arquitectòniques de la pròpia ciutat, a més de treballar aspectes cognitius en alguns casos.

En desenvolupament de les seves polítiques de responsabilitat social, TMB du a terme aquest programa amb la finalitat de promoure la cultura de la cooperació i foment de la solidaritat entre els seus treballadors que, com a voluntaris, contribueixen a facilitar els desplaçaments de persones amb necessitats especials de mobilitat i alhora promouen la seva autonomia en l’ús del transport públic.

Per a l’Institut Guttmann aquesta rehabilitació enfocada a la pràctica d’activitats de la vida diària, no només forma part de la teràpia assistencial hospitalària, sinó de la seva voluntat per vetllar per la igualtat de les oportunitats i l’equiparació dels drets de les persones amb discapacitat fruit del seu compromís social.

Pacients de l'Institut Guttmann i voluntaris de TMB al taller d'autonomia de bus / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Pacients de l'Institut Guttmann i voluntaris de TMB al taller d'autonomia de metro / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

La presidenta de TMB Mercedes Vidal, acompanyant als pacients i voluntaris / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, Josep M. Ramírez, director de l’Institut i Francesc Ribot, regidor de Badalona Justa i Inclusiva, en un moment de l'acte  / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

TMB i l'Insittut Guttmann han renovat el conveni de col·laboració després de 10 anys d'èxits  / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Tema: 
Si necessites més informació, contacta amb nosaltres

Recursos disponibles

Voluntaris de TMB, pacients i personal de Guttmann a l'inici d'una sortida / Foto: Guillermo Cruz (TMB)
Pacients de l'Institut Guttmann i voluntaris de TMB al taller d'autonomia de bus / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Pacients de l'Institut Guttmann i voluntaris de TMB al taller d'autonomia de metro / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
La presidenta de TMB Mercedes Vidal, acompanyant als pacients i voluntaris / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
La presidenta de TMB, Mercedes Vidal, Josep M. Ramírez, director de l’Institut i Francesc Ribot, regidor de Badalona Justa i Inclusiva, en un moment de l'acte / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
TMB i l'Insittut Guttmann han renovat el conveni de col·laboració després de 10 anys d'èxits / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
En 10 anys de col·laboració s'han fet més de 150 sortides i han participat 1.700 pacients / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies