Header Top menu
Ensenyament i TMB potencien l'FP dual en l'àmbit del transport i manteniment de vehicles
Han signat un conveni que permetrà cursar en modalitat dual els cicles d’Electromecànica de vehicles automòbils als instituts Esteve Terradas de Cornellà i Pedraforca de l’Hospitalet de Llobregat i a l’Institut Escola de Sant Adrià de Besòs, i d’Automoció a l’institut Pedraforca
El Departament d’Ensenyament i l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han signat un conveni de col·laboració per potenciar l’FP dual en l’àmbit del transport i manteniment de vehicles i, d’aquesta manera, millorar la qualificació dels professionals del sector d’acord amb la demanda del seu sistema productiu. El conveni l’han signat a la seu de d’Ensenyament el director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Melcior Arcarons, i el conseller delegat de TMB, Enric Cañas.
Durant l’acte de signatura, Melcior Arcarons ha destacat la importància d’aquest acord “atès que implica tres instituts i que, a banda de la formació dual, preveu el reconeixent acadèmic dels treballadors d’Autobusos de TMB i també el fet que puguin cursar FP”. El director general de Formació Professional també ha manifestat que “quan s’aplica un model en què l'empresa té un paper més rellevant perquè l’alumne alterna la formació amb el treball a l'empresa, la facilitat de trobar feina és més alta”.
Per la seva banda, el conseller delegat de TMB, Enric Cañas, ha afirmat que “som una empresa pública i com a tal tenim uns deures. Per això és important veure la funcionalitat de donar un transport públic excel·lent i trobar els millors professionals per dur-ho a terme”. “Sí tenim millors tècnics, oferirem un millor servei”, ha remarcat Cañas.
Aquest acord permetrà doncs que es puguin cursar en modalitat dual, a partir del curs vinent, els cicles de grau mitjà d’Electromecànica de vehicles automòbils als instituts Esteve Terradas de Cornellà i Pedraforca de l’Hospitalet de Llobregat i a l’Institut Escola de Sant Adrià de Besòs, i de grau superior d’Automoció a l’institut Pedraforca. En aquest sentit, TMB oferirà estades a l’empresa d’Autobusos a un grup d’estudiants d’aquests cicles per a què puguin realitzar la formació dual, que es formalitzaran mitjançant una beca, amb la finalitat que l’alumnat pugui compaginar els estudis amb l’activitat a l‘empresa durant la durada del cicle. Els estudiants que finalitzin aquest itinerari formatiu obtindran el títol de tècnic del cicle formatiu que hagin cursat i un diploma del projecte formatiu desenvolupat.
El conveni signat preveu que TMB col·labori amb el professorat del centre educatiu en el seguiment de l’alumnat a l’estada a l’empresa i en l’avaluació dels aprenentatges assolits. També que TMB faciliti la utilització de les seves instal·lacions, incloent espais, maquinària i equipaments específics, així com personal expert a l’institut com a suport tècnic i d’assessorament del professorat de les famílies professionals relacionades. A més, TMB proporcionarà places de pràctiques per tal que l’alumnat pugui realitzar el crèdit/mòdul de Formació en centres de treball (FCT) dels cicles formatius, amb la finalitat d’afavorir-ne la inserció laboral.
El Departament, per la seva banda, podrà obrir, als instituts vinculats a l’acord, actuacions de reconeixement acadèmic de la formació professional contínua rebuda per part de les persones treballadores de TMB. Ensenyament també promourà en aquests centres la incorporació de col·lectius de treballadors d’Autobusos, per cursar estudis de formació professional inicial, només per a determinats mòduls i unitats formatives dels cicles formatius. Així mateix, es facilitarà l’accés als cicles formatius per part del personal d’Autobusos, mitjançant la matriculació sencera, per mòduls o unitats formatives soltes, a fi de permetre l’obtenció de la titulació o certificació corresponent. L’acord també possibilita que el Departament d’Ensenyament pugui organitzar proves d’accés a cicles de grau mitjà i superior, per al personal de l’empresa.
Potenciació de l’FP dual
En el desenvolupament de l’oferta de la formació professional cal donar a la societat una resposta de professionalització dinàmica i ajustada a les demandes socials i econòmiques del cada moment i cada territori. Per això, cal desenvolupar una oferta formativa, com és el cas de la formació dual, atès que permet a les persones l’assoliment de competències professionals que demanda el sistema productiu del sector en què es du a terme.
Ensenyament continua ampliant cada any l’oferta de cicles formatius en formació dual i de cara al curs vinent 2017-2018 multiplicarà per 16 el nombre d’alumnes participants des de la seva posada en marxa el curs 2012-2013. En els seus inicis, l’FP dual es va implantar en 25 centres, amb 590 alumnes i la participació de 118 empreses i entitats. La previsió és que al llarg del curs vinent s’arribi als 10.000 alumnes i a 3.300 empreses i entitats participants.
L’FP dual permet als alumnes rebre formació al centre docent i a l’empresa, i alhora suposa una estada retribuïda de l’alumne a l’empresa que permet l’aprenentatge de la professió en un context real de treball.
Enric Cañas i Melcior Arcarons en la firma del conveni / Foto: Departament d'Ensenyament
- Altres temesSocietatConceptesFormacióRelacions institucionalsInstitucionsGeneralitatTMBServeiBusAnys2017