Header Top menu
El projecte Nimbus, que utilitzarà biogàs procedent d’una depuradora, estrena web
El nou portal de LIFE Nimbus difon aquesta estratègia d'economia circular, cofinançada amb fons europeus, que es posarà a prova fent servir un autobús de la flota de TMB.
El nom Nimbus prové de l'expressió anglesa non-impact bus i serveix per condensar l'objectiu d'un projecte que ara estrena web: reduir de forma significativa (en un 85%) la petjada de carboni d'un autobús de transport urbà.
LIFE Nimbus aprofita el concepte d’economia circular per transformar el fang procedent de la depuradora d'aigües del Prat en biometà. Alhora, aquest biocombustible substituirà el gas natural en un autobús de la flota de TMB, que avaluarà l'impacte d'aquest canvi.
Pioner a Espanya, Nimbus suposarà passar d'una tradicional planta depuradora d'aigües residuals a una instal·lació generadora de recursos amb valor. Amb aquesta fita, es dissenyarà i construirà una planta de demostració de metanació biològica a l'estació depuradora d'aigües residuals del Baix Llobregat (situada al Prat). El producte resultant, el gas metà, farà circular (en el seu recorregut habitual) un autobús de la cotxera de Zona Franca, la més propera a la planta depuradora.
Descarbonització i economia circular
El projecte el coordina la fundació Centre Tecnològic de l'Aigua (Cetaqua) i hi participen, a més de TMB, Aigües de Barcelona, operadora de la depuradora del Baix Llobregat; Labaqua, que dissenyarà i construirà la unitat de metanació biològica a la planta, i el grup de recerca GENOCOV de la Universitat Autònoma de Barcelona, a càrrec del disseny, la construcció i el desenvolupament de la tecnologia bioelectroquímica. També compta amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i està cofinançat per fons de la Comissió Europea.
La intenció última és explorar nous camins per impulsar la mobilitat verda i la descarbonització de l’economia. Es calcula que el sector del transport a Europa consumeix el 30% de l'energia primària, mentre que menys del 10% dels combustibles utilitzats procedeixen de fonts renovables. La Unió Europea pretén fer créixer aquest percentatge fins al 30% d’aquí a l’any 2030.
Aquesta línia de recerca i col·laboració entre els sectors públic i privat aspira, així mateix, a demostrar la capacitat tècnica (també la viabilitat econòmica) de la tecnologia power-to-gas: la conversió d'energia elèctrica en gas basada en processos biològics per produir biometà, amb la finalitat d'emmagatzemar els excedents de les energies renovables.
Totes les novetats sobre LIFE Nimbus s'aniran actualitzant al web del projecte.