Header Top menu
TMB, amfitriona de l’acte de presentació dels resultats d’un estudi sobre igualtat de gènere
L'Espai Gaudí acull la presentació dels resultats d’un estudi sobre igualtat de gènere en el sector de la mobilitat a Catalunya, tot reflexionant sobre com avançar cap a un model més inclusiu i equitatiu
El passat dimecres, 2 d’octubre, l'Espai Gaudí va acollir una jornada inspiradora on es van presentar els resultats de l’”Estudi per a la diagnosi i cerca d’oportunitats per a la igualtat de gènere al sector de la mobilitat catalana”, un informe dut a terme pel grup de treball Women on the Move. Aquest esdeveniment, impulsat pels clústers In-Move by Railgrup i Light Mobility Clúster, i amb el suport d’ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l'Empresa), va servir també per a repensar sobre com avançar cap a una mobilitat més igualitària i inclusiva. amb els objectius de fomentar la participació activa de les dones al sector, impulsar la representació equitativa en totes les etapes del desenvolupament de la mobilitat, fomentar les oportunitats de formació i creixement professional per a les dones en el sector i fomentar la investigació i la innovació inclusives.
L’acte va comptar amb la participació destacada de, entre d’altres, Raquel Díaz, cap de Responsabilitat Social, Dona i Diversitat de TMB, que va manifestar que “per a TMB és un orgull acollir jornades com aquesta”. L’esdeveniment va començar amb una introducció remota de Sonia Araujo López, presidenta de In-Move by Railgrup i directora general d'Innovació, Sostenibilitat i Transformació Digital de Renfe, qui va destacar la importància de la formació i la innovació inclusiva per a transformar el sector, ressaltant com aquests elements són clau per a superar barreres estructurals i fomentar una veritable igualtat d'oportunitats. Feta la presentació de l’acte, l’agència R4S (Roots for Sustainability) va presentar els principals resultats de l’estudi, una autèntica radiografia de la situació actual de les dones en el sector de la mobilitat, identificant els desafiaments i els punts de millora necessaris per a aconseguir un entorn més just i equitatiu. Les dades revelen, entre altres aspectes, que persisteixen importants desigualtats de gènere, especialment en un sector tradicionalment masculinitzat.
La jornada va proseguir amb una taula rodona moderada per Lourdes Mora, business line manager en TÜV SÜD, que va reunir tres destacades expertes en igualtat dins del sector de la mobilitat: Laia Garriga, technology transfer manager d’Eurecat, Adrina Batxiller cap del Gabinet Tècnic de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), i, com ja hem indicat, Raquel Díaz, cap de Responsabilitat Social, Dona i Diversitat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) qui a la seva ponència va puntualitzar que els operadors de transport públic “hem de ser referents en donar resposta a la diversitat humana des de diferents perspectives” tot afegint un incís personal: “com a dona cega m’he hagut d’enfrontar a reptes individuals que em condicionaven”. Díaz va destacar que, paradoxalment, “del total de persones usuàries, un 70% són dones, mentre que la organització i planificació d’aquests serveis tenen darrera majoritàriament homes”. També va aprofitar la seva intervenció per destacar la focalització en accions anti assetjament sexual i anti LGTBIQ+ fòbia, on va assegurar que “TMB és pionera en percepció de seguretat, per exemple treballant en coordinació amb les àrees de feminisme de diferents municipis per a la incorporació de Puts Lila a la xarxa de metro”.
De la seva banda, Garriga va manifestar que “les xifres de l’informe no són dolentes però a les àrees de pressa de decisió i poder no hi ha paritat; les empreses tenen molt a treballar en quant en aquesta nova cultura social de captació i retentiva de talent femení”. A les conclusions de la taula rodona es va remarcar que la mobilitat ha de ser entesa com un dret fonamental de les persones, i que és crucial comptar amb voluntat política per a fer evolucionar la normativa en aquesta direcció. Si bé encara queda molt camí per recórrer, les participants van concloure en un to optimista, reconeixent que ja s'està veient una clara evolució cap a un futur més inclusiu i equitatiu.
A continuació, Arnau Cuatrecasas, project manager d’Antena TrenLab Mataró, va presentar iniciatives dutes a terme juntament amb TecnoCampus per a impulsar projectes que donin veu i visibilitzin a dones referents en mobilitat i transport, una peça clau per a canviar la narrativa del sector i fomentar l'apoderament de les dones en tots els nivells.
La jornada va concloure amb la intervenció de Marta Recasens Alsina, directora en cap i sòcia fundadora de l’start up vadeCity, qui va posar èmfasi en el futur del sector, advertint que "no sols depèn de la tecnologia, sinó també de la nostra capacitat per a construir un sector inclusiu i equitatiu". L'estudi estarà disponible públicament en breu.
- Altres temesSocietatConceptesEstudisOrganització empresaRSCUsuarisLlocsEspai GaudíServeiBusMetroAnys2024