Header Top menu
Alumnes del postgrau d'accessibilitat de la UIC coneixen el model de TMB
La trobada s'ha fet al triangle ferroviari i forma part d’un programa de tres dies en què participen diferents institucions barcelonines per donar a conèixer als estudiants el seus models d’accessibilitat
Una trentena d’alumnes del postgrau d’accessibilitat i disseny universal de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), s’han desplaçat fins a Barcelona aquests dies per conèixer el model d’accessibilitat de la ciutat. La visita s’emmarca a la trobada amb motiu del 13è aniversari de la creació d’aquests estudis de postgrau, i ha presentat un programa amb visites a diferents institucions locals entre les quals es troben les instal·lacions del triangle ferroviari. De la mà del director de clients de TMB, Josep Manel Morales, del responsable del departament d’accessibilitat i senyalització universal, Raül Casas, i dels tècnics de la mateixa àrea com Ana María Vieitez i Rafael Reyes, l’alumnat ha pogut conèixer les polítiques i mesures en matèria d’accessibilitat present a les xarxes de transport públic gestionat per TMB.
Benvinguda del conseller delegat
Els alumnes, provinents de diferents països i d’altres comunitats autònomes de l’estat, han estat rebuts pel conseller delegat de TMB, Xavier Flores, que ha obert la visita amb la benvinguda inicial. Flores ha expressat la seva gratitud i l’orgull que suposa per l’entitat el fet que l’organització del postgrau “hagi volgut posar en valor les polítiques en matèria d’accessibilitat de TMB, incloent aquesta visita en el seu programa de la trobada”.
Després de la benvinguda, i ja a una de les aules de formació de què disposa el centre, diferents tècnics del departament d’accessibilitat han fet exposicions i han posat exemples per explicar el sistema d’accessibilitat universal de TMB. A la xerrada, els alumnes han conegut com s’organitza el departament, i han fet un extens repàs a les mesures aplicades pel mateix en l’àmbit del transport públic.
Una de les idees més treballades durant l’exposició s’ha centrat en la missió d’aquest departament d’accessibilitat universal de TMB, centrat a millorar les condicions de desplaçament de totes les persones, independentment de les seves capacitats físiques, sensorials o de comunicació.
El conjunt dels usuaris de TMB forma un univers heterogeni, i com bé ha explicat Raül Casas “cada usuari compta amb diferents capacitats i possibilitats per comunicar-se i desplaçar-se, però el seu dret a la mobilitat és universal”. El mateix Casas també s’ha encarregat d’explicar el pla director d’accessibilitat universal de TMB, mentre que a continuació, Vieitez ha desgranat l'organització del mateix departament, fent especial èmfasi en el codi operatiu. Aquesta eina, formada per grups de treball, permet a TMB complir amb el codi d’accessibilitat de Catalunya i té l’objectiu de respectar i fer efectives les normatives, apostar per l’excel·lència en accessibilitat per totes les persones i a integrar-la des d’un primer moment en tots els projectes.
Rafel Reyes ha tancat la part més formativa de la visita apropant els alumnes als desafiaments en accessibilitat que presenta una ciutat com Barcelona i parlant de la resposta dels usuaris a certes iniciatives, com el nou mapa tàctil per a persones cegues o amb discapacitat visual presentat el passat mes de febrer en col·laboració amb ONCE Catalunya.
Visita al centre de control
Un cop finalitzades les exposicions a l’aula de formació, l’alumnat ha visitat la resta d’instal·lacions de la cotxera i ha arribat fins al centre de control de bus, cervell de totes les operacions de la xarxa. En una sala annexa, i després de visionar un breu vídeo institucional, s’han donat a conèixer els diferents elements que conformen aquest centre de control integrat per diversos professionals que s’encarreguen de gestionar la complexa xarxa d’autobusos de la ciutat.
Els alumnes també han tingut l’oportunitat de conèixer un bus articulat per dintre amb tots els elements d’accessibilitat i han vist una maqueta del nou model de metro que els ha permès conèixer també tots els elements que incorpora en aquest aspecte. Finalment, han acabat el recorregut de nou a l’aula de formació en què s’ha fet una ronda de valoracions i preguntes, i en la que els alumnes han agraït la implicació de TMB en una visita que ha servit per enriquir l’experiència dels presents en el camp de l’accessibilitat universal.
- Altres temesSocietatConceptesAccessibilitatInstitucionsTMBLlocsTriangle FerroviariAnys2024