Header Top menu
Barcelona dedicarà una rotonda de Torre Baró a l'activista veïnal Manolo Vital
Noves denominacions per a vuit espais públics, a més d'un faristol i tres plaques de memòria!
Aprovades les incorporacions de Manolo Vital, Pepita Pardell o la Casa de la Misericòrdia a la Ponència del Nomenclàtor: https://t.co/mUdGK6mGLm pic.twitter.com/7w0OpeRCsw— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) December 6, 2024
La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona, organisme municipal encarregat de gestionar les noves denominacions, canvis de nom i col·locació d'elements de memòria arreu de la ciutat, ha decidit que Manolo Vital tingui una rotonda amb el seu nom a Torre Baró.
La rotonda, ubicada entre els carrers de Castellví i Lliçà, és un lloc clau en la història de Manolo Vital. El 7 de maig de l’any 1978, fart de l’aïllament i l’oblit que patien els habitants del seu barri ubicat a la perifèria de Barcelona -sense transport públic per connectar amb la ciutat- va segrestar el bus de la línia 47 que conduïa i el va portar fins a Torre Baró. Un acte de rebel·lia que va demostrar ser un catalitzador per al canvi, una lluita veïnal, de la classe treballadora que va ajudar a crear la Barcelona moderna de finals dels 70 i 80.
L’acció la va idear el mateix Vital i va comptar amb l’ajuda dels seus veïns i veïnes, que aquell 7 de maig van col·laborar de diferents maneres amb la iniciativa per aconseguir un mitjà de transport públic digne que els comuniqués amb la ciutat. Abans, en Manuel havia provat d’utilitzar mètodes més ortodoxes per derruir l’argument que les autoritats li repetien: era impossible que un bus pogués pujar pels estrets i empinats carrers de Torre Baró i arribés per l’únic accés que tenia la zona. La seva gesta va tenir èxit i va canviar la història dels seus veïns i veïnes i de tot un barri.
Ara, la pel·lícula dedicada a aquesta fita, "El 47", s'ha convertit en la pel·lícula catalana més vista a Espanya dels darrers 40 anys i encapçala les nominacions dels premis Gaudí 2025, amb 18 candidatures.