Header Top menu
TMB engega una prova per recarregar vehicles elèctrics amb energia recuperada del metro
El projecte, anomenat Metrolinera, neix a partir del repte de TMBInnova Estació del Futur, que va permetre a diferents grups d'empleats de TMB reimaginar aquests espais a partir de quatre eixos: l'oci, la connectivitat, el confort i la interacció amb els usuaris.
Transports Metropolitans de Barcelona ha engegat avui una prova pilot a l'estació de Ciutadella-Vila Olímpica, consistent en 9 armariets modulars que han de permetre als usuaris recarregar els seus vehicles elèctrics de mobilitat personal amb energia recuperada del metro. Aquests armariets són de l'empresa MyLock i estan situats a l'accés Zoo, que dona accés a les andanes d'aquesta estació de la línia 4 del metro de Barcelona.
Així, l'ús eficient de l'energia i dels recursos generats pel mateix metro seran els protagonistes d'aquesta instal·lació que dona resposta a la demanda provocada per l'increment de vehicles de mobilitat personal, que en els darrers temps s'han fet un lloc entre els ciutadans. Els armariets serviran com a punt de recàrrega de les bateries, gràcies a la recuperació d'energia generada amb la frenada dels mateixos combois del metro.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha explicat durant l’inici de la prova pilot que “és una mostra més de l’aposta per l’autoconsum, la recuperació i reutilització d’energia sobrant que es perd en l’activitat pròpia del servei”, un dels punts importants del Pla d’Eficiència Energètica i Estalvi de metro i bus que la companyia va presentar la setmana passada.
Per la presidenta de TMB, el servei permetrà aglutinar les necessitats de mobilitat de la ciutadania “integrant el servei de transport públic en els desplaçaments d’aquelles persones que combinen en els seus trajectes diaris, els productes de mobilitat personal –com els patinets elèctrics–, i el mateix metro”.
Laia Bonet, a més, ha destacat el fet que el projecte hagi sorgit a partir de la idea d’un repte dirigit als empleats de l'empresa i que això dona “valor afegit a un projecte pensat, creat i desenvolupat a partir de talent propi”.
Fase de proves
El servei, que serà de pagament, comença ara una fase de proves inicial que permetrà als estudiants de la Universitat Pompeu Fabra —edifici que es troba al costat de l'estació de Ciutadella-Vila Olímpica— testar-lo de manera gratuïta. El públic general, per la seva banda, també podrà accedir al servei, en aquest cas amb un descompte del 50%.
A partir del 24 d'octubre finalitzaran les promocions per testar el servei i els usuaris hi podran accedir abonant la tarifa completa, tot i que els membres del club JoTMBé continuaran gaudint de la promoció del 50%.
Repte Estacions del Futur
Aquesta iniciativa neix a partir d'un repte d’intraprenedoria que TMBInnova va llançar entre els seus empleats. Sota el lema Estació del Futur, es va fer una crida perquè diferents equips de treballadors donessin resposta a la integració de l'oci, la connectivitat, el confort i la interacció a les estacions de metro per tal de millorar l'experiència dels milers d'usuaris diaris del servei.
Un equip format per Jordi Reig, José Miguel López, José Antonio Jiménez Gálvez i Fernando José González, tots quatre treballadors de l'àrea de metro, van presentar el que van decidir anomenar Metrolineres, un projecte que es va vertebrar dintre de l'eix connectivitat i que es va alçar com a guanyador.
El projecte, fet ara realitat, és una mostra més de l'impuls de TMB de cara als projectes de reaprofitament i estalvi de l'energia i de l'ús eficient, innovador i responsable amb el medi ambient.