Premsa TMB

Recta final del desplegament del wifi públic a la flota d’autobusos

A principis de març s'haurà activat l'accés gratuït a internet en els 1.000 autobusos de la flota regular de TMB. Actualment ja està operatiu en 380 vehicles.

Adhesiu del servei wifi dins d'un autobús / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut Municipal d’Informàtica, i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) completaran el desplegament del servei Barcelona Wifi gratuït a tota la xarxa d'autobusos de la ciutat durant el mes de març un cop ha finalitzat la preinstal·lació de tots els dispositius. D'aquesta manera es preveu que en les properes setmanes els 1.003 autobusos públics de la flota regular tinguin activada la connexió wifi, que ja està operativa en 380 vehicles, i que gairebé es dupliqui la xarxa existent a la ciutat, formada actualment per 1.038 punts actius.

L'ampliació del servei wifi al transport públic, que coincidirà en el temps amb la celebració del Mobile World Congress, respon a la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona de disposar d'una xarxa lliure d'accés a internet per a tots els ciutadans, d'acord amb la regulació sectorial en vigor i les limitacions legals existents, i donar resposta a les noves necessitats dels ciutadans pel que fa a la mobilitat i l'accés a la informació, afegint-hi nous entorns d'ús majoritari per part dels ciutadans, com són els transports.

Gràcies a aquesta aposta es posa a disposició dels barcelonins i els visitants de la ciutat la xarxa wifi pública ciutadana i lliure més gran del país, una de les més importants d'Europa.

Aquesta iniciativa se suma al desplegament que ja s'ha fet a les principals estacions de metro. Les 16 estacions de metro on s'ha habilitat wifi públic han estat prioritzades tenint en compte l'afluència i trànsit de ciutadans (estacions d'enllaç), i amb criteris orientats a minimitzar les inversions. Són aquestes:

  • L1: Espanya, Universitat, Catalunya, Arc de Triomf, La Sagrera
  • L2: Sagrada Família
  • L3: Sants Estació, Paral·lel, Liceu, Catalunya, Passeig de Gràcia, Diagonal, Lesseps
  • L5: Sants Estació, Diagonal, Sagrada Família

El servei Barcelona Wifi a l'interior dels autobusos i a les principals estacions de metro cobreix part de la demanda ciutadana en mobilitat i fomenta l'accés dels usuaris als serveis municipals. Aquest nou servei facilita l'accés a informació específica i en temps real sobre la xarxa de transport, a banda d'altres informacions de la ciutat que posen a l'abast dels ciutadans tota l'oferta informativa, cultural i d'oci de Barcelona.

Augment de la capacitat tecnològica dels autobusos

A més, l'equipament embarcat amplia les capacitats tecnològiques de l'autobús i afegeix connectivitat de banda ampla als sistemes propis de TMB per donar més servei a l'usuari mitjançant l'enviament d'informació de les alteracions previstes a les pantalles interiors, l'actualització més freqüent de les previsions de pas, la millora de la telemetria dels vehicles per detectar preventivament possibles incidències, etc.

El projecte Barcelona Wifi va néixer l'any 2007 per desplegar el servei d'accés a internet per als ciutadans de forma lliure i gratuïta en els espais públics de la ciutat. L'objectiu era proporcionar llocs d'accés a tots els barris, fent especial èmfasi en els barris on els operadors de telecomunicacions tenien mancances greus per donar el servei comercial.

En l'actualitat el wifi públic compta amb més de 1.038 punts d'accés actius a la ciutat. Disposa de 427 punts d'accés ciutadà en diferents equipaments municipals i uns altres 611 als carrers de la ciutat. El servei compta amb una mitjana de 138.788 usuaris mensuals i 627.095 accessos.

Marc jurídic restrictiu

El servei Barcelona Wifi va néixer dins d'un marc jurídic restrictiu, que encara es manté avui sense cap modificació ni millora, i que en limita la velocitat. L'Ajuntament no pot prestar lliurement el servei d'accés a internet en els espais públics de forma il·limitada, perquè es pot considerar que atempta contra el principi d'inversió privada en l'àmbit de les comunicacions electròniques en un mercat de lliure competència, i es limita el temps de connexió i la velocitat d'accés al servei a 256 Kbps.

Si bé és cert que no han canviat les condicions per a la prestació del servei, s'obren algunes alternatives per explorar. Està en elaboració el reglament del Parlament Europeu per al foment de la connectivitat a internet de les comunitats locals, que s'espera que ampliï les condicions de la prestació del servei per part de les Administracions Públiques. En concret, la CE vol promoure la connectivitat gratuïta de wifi en espais públics a través del programa WiFi4EU, i hi ha destinat un pressupost inicial de 120 M€ per al període 2017-2019.

Més informació al dossier de premsa de l'Ajuntament de Barcelona.

Equip de comunicacions a bord del bus que inclou la connectivitat wifi / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Equip de comunicacions a bord del bus que inclou la connectivitat wifi / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Si necessites més informació, contacta amb nosaltres

Recursos disponibles

Autobús equipat amb accés sense fils a internet / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Il·lustració del servei wifi al bus i al metro
Equip de comunicacions a bord del bus que inclou la connectivitat wifi / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Adhesiu del servei wifi dins d'un autobús / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies