Header Top menu
L’Espai Mercè Sala acull la mostra ‘La nueva era’, una reflexió sobre diversitat i identitat de gènere
Són 22 fotografies de Jordi Otix realitzades a tres models protagonistes. Les imatges conviden a reflexionar entorn a la realitat de la diversitat humana
L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions del metro de l’estació de Diagonal, acull La nueva era, una mostra fotogràfica que reflexiona sobre la diversitat i la identitat de gènere. El fotògraf Jordi Otix ens acosta amb la seva obra una mirada centrada en l’art com a eina transformadora i ens mostra que l’equilibri es troba en la nostra diversitat.
En l’acte de inauguració d'aquest matí, la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Rosa Alarcón, ha destacat que des de la companyia “apostem molt clarament per la diversitat en aquesta ‘nova era’ –que dóna títol a l’exposició- que estem vivint actualment, la diversitat és el que ens ajuda a tirar endavant i aquesta exposició és una mostra”. També ha participat a l’acte el fotògraf Jordi Otix, autor de les imatges que formen l’exposició, que ha fet èmfasi en la rellevància del projecte artístic: “Hem volgut fer una feina de visibilització, d’empoderament, de consciència i de llibertat d’aquest col·lectiu tant castigat sobretot a nivell de drets humans. No hi ha res més important que la llibertat de ser, d’expressar-te tal i com et sents a cada moment i és molt important potenciar-ho”.
La proposta comissariada pel Berdache Gender Art Festival amb la coordinació de Karakter Studio és una realitat gràcies a la col·laboració de la Fundació TMB, Trànsit Projectes, Pride Barcelona, Casa Batlló Gaudí Barcelona i EGM Quality Image.
L’exposició està formada per un conjunt de 22 fotografies artístiques de Jordi Otix de tres models protagonistes que pretenen convidar a la reflexió entorn a la realitat de les persones diverses per raó d’orientació sexual i identitat de gènere. Les imatges, algunes de les quals mostren cossos nus, tenen com a objectiu conscienciar envers el respecte pels altres, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació. Els tres models protagonistes de les fotografies són el Ricardo Domínguez, l’Amanda Araújo i Groupie D, i tots tres tenen una història.
El Ricardo va néixer a Cali (Colòmbia) i viu a Barcelona des del 2017. És model, actor i performer i li agradaria que la diversitat fos la tendència majoritària i que no es jutgés la gent que es troba fora de la norma. El fotògraf va captar les imatges espontàniament en moments compartits amb el Ricardo.
L’Amanda va néixer al nord-est del Brasil i viu a Barcelona també des del 2017. És artista, activista i ha participat a la popular sèrie La Veneno. Li agradaria que hi hagués una reparació històrica en relació amb el gènere. Creu que el gènere és una construcció social i que la transfòbia és un fet institucional i estructural. Les seves fotografies mostren el seu vessant més activista.
Groupie D va néixer a São Gabriel (Brasil) i va arribar a Barcelona el 2018. El primer any a Catalunya es va dedicar al treball sexual i ara viu del seu ofici de model de publicitat. No creu en el gènere, pensa que és la invenció d’una societat incapaç d’entendre la diversitat del món. Les seves fotos es van fer en un moment d’autoconeixement molt profund.
L’exposició es pot veure fins a finals de setembre a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres de 10 a 20 h. L’entrada és gratuïta.
- ConceptesComunicacióCulturalInstitucionsAltresTMBLlocsDiagonalEspai Mercè SalaServeiMetroAnys2021