Header Top menu
Juan Carlos Unzué posa veu a la causa solidària escollida per la plantilla de TMB aquest any: la lluita contra l’ELA
Durant tot el dia també s’ha pogut visitar una mostra per fer visible tot el material que necessiten els malalts d’ELA.
Avui, l’ex futbolista i entrenador, Juan Carlos Unzué, ha participat en una xerrada – col·loqui al vestíbul de l’estació de metro d’Universitat per conscienciar sobre l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Des de l’anunci de la seva malaltia, Unzué ha fet servir l’altaveu que li proporciona el seu prestigi professional per donar visibilitat a aquesta patologia i a contribuir a aconseguir millores en la qualitat de vida de les persones afectades i en el suport als seus familiars. L’ELA ha estat la causa solidària escollida per la plantilla de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en el marc del Tria la teva causa. Aquesta iniciativa, que al 2024 celebra la 14à edició, dona veu als treballadors de l'empresa a l'hora de decidir l'acció social en què la companyia ha de participar.
Unzué ha enviat durant tot l’acte un missatge recurrent carregat d’optimisme destacant la capacitat que tenim totes les persones davant de les situacions adverses per acceptar-les, adaptar-nos a elles i superar-les: “Ens hem de donar la possibilitat d’intentar, de poder encertar però també de fallar per poder aprendre de les nostres equivocacions. No quedar-nos mai amb la sensació de no haver-ho intentat”.
Enguany, l’objectiu de la campanya és sensibilitzar sobre la malaltia i donar visibilitat a la tasca de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls en el context del projecte solidari de la Fundació TMB, fent incís en tot el que implica la malaltia per a les persones afectades i les seves famílies a nivell psicològic, social i econòmic. Una malaltia que actualment afecta unes 500 persones a Catalunya, 3.000 a Espanya i unes 350.000 a nivell mundial.
En aquest acte també han estat presents la presidenta de TMB, Laia Bonet, el conseller delegat de TMB, Xavier Flores i membres de Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls.
Durant tota la jornada, també a l’estació de metro Universitat, s’ha exposat una mostra del material que els malalts i les malaltes d’ELA van necessitant a mida que la patologia avança. L’ELA provoca una progressiva paràlisi que afecta les activitats motores, però també la parla, la deglució i la respiració. L’exposició mostra la càrrega que per a afectats i famílies suposa un diagnòstic d’ELA.
L’ELA, una enfermetat degenerativa
L’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), també coneguda com a Malaltia de Motoneurona, és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores del cervell, tronc encefàlic i medul·la espinal, que són les cèl·lules encarregades de transmetre l’ordre del moviment voluntari del cervell als músculs. La degeneració de les neurones motores, fa que la capacitat del cervell per iniciar i controlar el moviment muscular es perdi. En conseqüència, els pacients presenten atrofia muscular que avança provocant paràlisi progressiva. A part de l’autonomia motora, també es veuen afectades la capacitat de parla, deglució i respiració.
La malaltia actualment no té cura i presenta una evolució molt ràpida de pocs anys en la majoria de casos. Encara no es disposa de cap tractament que permeti aturar el procés degeneratiu. La causa d’ELA no és coneguda, i els científics encara no saben per què l’ELA afecta algunes persones i altres no.
La Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls
La Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls neix el 2005 a Calella (Barcelona) com una fundació privada i sense ànim de lucre, fruit de la voluntat i experiència de la família d’una persona afectada d’ELA. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia i els seus familiars, així com lluitar per a obtenir més investigació perquè l’ELA sigui curable.
A l’enllaç podeu visitar els webs de la Fundació TMB dedicat a la campanya, de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls.
- ConceptesParticipacióRSCSalutInfraestructuraEstacióInstitucionsAltresFundacióTMBLlocsUniversitatServeiMetroAnys2024