Header Top menu
Una exposició al metro de Barcelona mostra la realitat d’adolescents de països en conflicte o amb pocs recursos
Joves de 15 anys expressen amb les seves imatges què significa a aquesta edat viure en contextos desfavorables.
La mostra fotogràfica de l’ONG Street Child España es pot veure a l’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions del metro de l’estació de Diagonal, fins a finals d’octubre.
L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions del metro situada a l’estació de Diagonal (L3 i L5), acull des d’avui i fins al 31 d’octubre l’exposició fotogràfica ‘Quince: a través de la mirada de una generación’. La mostra es pot visitar gratuïtament de dilluns a divendres de 10 a 20 hores i està impulsada per l’ONG Street Child España, en col·laboració amb la Fundació TMB. L’exposició explica la realitat dels joves que viuen en països en conflicte o amb pocs recursos a través de les imatges captades pels mateixos adolescents de 15 anys.
L’exposició és un projecte de fotografia participativa realitzada amb la col·laboració de fotògrafs locals de Nigèria, Uganda, Bangladesh, Nepal i Ucraïna, que van dirigir tallers de creació amb joves de 15 anys d’aquests països. Es tracta, per tant, de retratar algunes de les zones més complexes del món, amb conflicte actiu, camps de refugiats i comunitats remotes i marginades. Aquesta mostra explora en primera persona què significa tenir 15 anys en contextos dràsticament diferents i complicats, a través de les fotografies dels joves.
Avui, el conseller delegat de TMB, Xavier Flores, ha visitat l’exposició i ha destacat “la força de les imatges per transmetre la dura realitat en què viuen aquests joves”. Flores també ha explicat que “acollir la mostra a les nostres instal·lacions, i compartir amb el públic vivències i experiències de joves de 15 anys d’arreu del món, és un exemple del compromís de TMB amb l’accés a la mobilitat i també a l’educació”.
L’origen d’aquesta exposició es basa en un exitós projecte pilot de fotografia participativa de Street Child en col·laboració amb el fotògraf i cineasta nigerià Apochi Owoicho, que tenia com a objectiu empoderar i inspirar nenes en risc d’abandonar l’escola a Nigèria. Posteriorment, es va replicar la iniciativa fent tallers de fotografia participativa a altres països amb els quals Street Child actua amb diferents programes educatius. Owoicho afirma que aquesta exposició “és una finestra a la vida dels nens i nenes que sobreviuen a algunes de les situacions més terribles del planeta”.
Un dels exemples de la mostra són les imatges captades per la Iryna, una jove ucraïnesa de 15 anys que reflecteixen la por que va sentir quan un coet va caure sobre la seva escola i la va destruir. Les imatges capten la seva ciutat a l’est d’Ucraïna, a uns 100 quilòmetres de la línia del front rus.
La Fundació TMB té com un dels seus eixos donar a conèixer propostes com aquesta que busquen col·laborar en el desenvolupament de l’educació dels infants i adolescents. Per la seva banda, Street Child España és una organització sense ànim de lucre que vetlla perquè infants i adolescents de tot el món tinguin accés a l’educació. La seva missió és veure’ls segurs, a l’escola i aprenent, en especial, aquells que viuen en entorns amb pocs recursos i situacions d’emergència. Street Child España treballa amb organitzacions locals per garantir que tots els infants tenen accés a l’educació i, alhora, actua en més d’una vintena de països de l’Àfrica subsahariana, l’Orient Mitjà, Àsia i Europa.
- ConceptesComunicacióCulturalEducacióRSCInstitucionsAltresTMBLlocsDiagonalEspai Mercè SalaServeiMetroAnys2024