Header Top menu
Una exposició fotogràfica al metro relata els testimonis de dones migrades
L’exposició ‘On vas? Somnis en via morta’ es pot veure al passadís que comunica l’estació de Diagonal de la L5 amb els FGC.
El reportatge ha estat realitzat pel fotoperiodista Roger Grasas en col·laboració amb l’Institut de les Desigualtats.
Fins a 2 de juliol, la Fundació TMB acull l’exposició ‘On vas? Somnis en via morta’ al passadís d’enllaç de l’estació de metro de Diagonal de la línia 5 amb els FGC. La mostra exposa el treball fotogràfic de Roger Grasas en col·laboració de l’Institut de les Desigualtats i amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Cerdanyola, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació TMB.
L’exposició s’ha inaugurat oficialment avui, 20 de juny, coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, i ha comptat amb la presència de Gerardo Lertxundi, conseller delegat de TMB; Laura Guisasola, presidenta de l’Institut de les Desigualtats; Anna Rius Ulldemolins, directora de l’Associació, el foto-periodista i autor de l’exposició Roger Grasas i l’activista i fundadora de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes Bamba Ndir, que enguany ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca en defensa de les persones migrants a Catalunya.
El conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi, ha explicat durant la inauguració que acollir una exposició d’aquestes característiques va en línia amb els valors que transmet TMB “ja que no ens dediquem només a transportar i afavorir la mobilitat de les persones” sinó també, amb tasques com la de la Fundació o col·laboracions com aquesta amb l’Institut de les desigualtats, “a posar el nostre granet de sorra per retornar a la societat tot el que ens dona en el dia a dia”. Lertxundi ha dit que accions com la d’avui són un element que se suma al que TMB vol demostrar “donant suport a les persones perquè totes gaudeixin d’igualtat d’oportunitats dintre de la societat”.
Per la seva banda, Anna Rius ha destacat que “l’exposició és un homenatge a les dones que prenen trajectes migratoris perquè la valentia, la fortalesa i la integritat que demostren en tot el trajecte es reconeix molt poc, i és molt important”.
L’autor de la mostra, el fotògraf Roger Grasas, ha recordat que les actuals polítiques migratòries són en molts casos deficients i que l’exposició serveix, en imatges, “per escoltar les persones reflectides”. També ha agraït el suport de l’Institut de les Desigualtats i de TMB i la seva la Fundació perquè considera que “aquest espai on exposem avui és immillorable, perquè és el lloc que dona més sentit a una feina fotogràfica que sigui transformadora”.
La fundadora de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes Bombo Ndir, ha tancat els discursos d’aquesta inauguració recordant “que aquest recull fotogràfic mostra el paper de les dones en aquest procés d’immigració, ens dona veu i sobretot visibilitat per expressar els nostres sentiments i emocions” però també “la ràbia que tens abans d’arribar aquí, per deixar part dels teus somnis pel camí”.
El reportatge fotogràfic que es pot veure al metro documenta els relats de dones migrants i retornades dels seus processos migratoris i vol visibilitzar els seus drets, a través dels testimonis de dones que han patit les conseqüències de les polítiques migratòries discriminatòries en primera persona.
La mostra presenta setze històries vehiculades a partir de tríptics de gran format, en els que es combinen retrats, fotografies evocadores de cada testimoni i declaracions en primera persona.