Header Top menu
Comença la instal·lació dels nous sistemes d’informació a l’usuari a les estacions de la xarxa de metro
Els tres primers dispositius estan ubicats a les estacions de Can Boixeres i Cornellà Centre, de l’L5, en forma de prova.
Els nous dispositius incorporen novetats en el format, són en color, i donaran més informació a banda del temps d’espera del següent tren.
El desplegament serà progressiu i a finals de 2025 s’hauran col·locat un total de 770 pantalles digitals ubicades a les andanes i vestíbuls de les línies convencionals de metro.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha iniciat un procés de renovació tecnològica de les pantalles d’informació al passatge a la xarxa de metro, els cartells lluminosos presents a les estacions de les línies convencionals que indiquen la previsió del temps d'arribada del pròxim tren. L’actualització d’aquests dispositius s’ha iniciat en fase de proves a dues estacions de la línia 5 de metro, Can Boixeres (a l’andana i al vestíbul) i Cornellà Centre (a l’andana). Des d’ara i fins a finals de l’any 2025 s’aniran instal·lant les 770 noves pantalles digitals a un total de 128 estacions (les línies automàtiques ja disposen de panells informatius digitals). El projecte té un cost de 5,2 milions d’euros i ha comptat amb finançament europeu.
Les noves pantalles incrementen el tipus de missatges que es poden difondre, milloren la llegibilitat i s’adapten a les necessitats del servei. En definitiva, podran emetre diferent tipologia de contingut, prioritzant sempre la informació de servei però incorporant contingut corporatiu i comercial. A més de l’hora, el sentit de pas de cada andana i el temps de pas dels dos propers trens, s’hi podrà conèixer si hi ha incidències o alteracions i, en un futur, l’ocupació dels diferents trens i la disponibilitat dels ascensors, entre altres informacions.
Nova tecnologia
Les 770 noves pantalles suposaran la renovació global dels actuals INP de LED presents a totes les línies convencionals (L1, L2, L3, L4, L5) i l’L11 situats a les andanes, vestíbuls i passadissos d’enllaç. En format panoràmic i TFT de tecnologia digital (1920 píxels x 540 píxels), la gran majoria de les noves pantalles tindran dimensions similars a les actuals de gairebé 50”, tot i que hi haurà algunes de 55” que es posaran en alguns vestíbuls. La distribució serà la següent: 531 pantalles de doble cara a les andanes, 199 pantalles d’una cara i 40 TFTs que seran els més grans (55”).
Les pantalles amb tecnologia digital fan un gran salt pel que fa a la presentació, ja que les anteriors tenen moltes limitacions quant al format. Els nous dispositius aporten nous formats d’informació, més visibles i en color que milloren la resolució, la visibilitat i llegibilitat, donen més informació i són dobles, en el cas de les andanes -ja que estan penjades del sostre i així es poden veure per ambdós costats- i simples en el cas de vestíbuls i passadissos, ja que s’instal·len a la paret.
Les informacions seran més comprensibles ja que s’incorporaran pictogrames que ajuden a descodificar ràpidament els missatge (símbol de l’ascensor, la icona de perill per anunciar obres o avaria, els símbols en color de les línies de metro...). A més, en aquestes pantalles se suma un element molt important, el color, per ajudar al contrast en la lectura (negre sobre fons blanc, negre sobre fons groc...), el codi de color facilita la comprensió dels missatges (per exemple, el fons groc s’associa a les alteracions i incidències i així destaquen de la resta d’informacions, el blau serà per a les obligacions i el verd per a les recomanacions). El disseny de les pantalles empra la tipografia corporativa Helvetica que uneix tots els serveis de la identitat de TMB i s’ha creat una integració gràfica que compleix els requisits de senyalització i accessibilitat universal.
Finançament europeu
El projecte, que compta amb finançament del Ministeri de Transport (MITMA) i de Fons Europeus, neix de la necessitat d’evolucionar el sistema d’informació a l’usuari a tota la xarxa de metro amb l’objectiu clar de millorar la qualitat de la informació a l’usuari adaptant-se a les seves necessitats i expectatives. En aquest sentit, aquest no és l’únic sistema d’informació al client que està actualitzant TMB a les seves xarxes, també s’hi sumen altres projectes similars com les pantalles dinàmiques a l’interior dels nous trens o les de l’interior dels autobusos.
El projecte completat forma part del contracte de licitació amb la UTE ADMIRA-DOVER per a la instal·lació de pantalles amb l’objectiu de renovar l’actual sistema d’informació a l’usuari present a la xarxa del metro de Barcelona. Tot el projecte té un pressupost de 5,2 M € i compta amb fons provinents del Pla NextGenerationEU inclòs en el Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la UE.
- Altres temesTransportConceptesInformació al clientInnovacióTecnologiaUsuarisInfraestructuraEstacióInstitucionsAltresTMBLlocsCan BoixeresCornellà CentreServeiMetroAnys2024