Header Top menu
TMB signa una declaració europea per garantir que el transport públic remunti la crisi
El sector del transport públic els recorda a les institucions europees que, sense ajuda per superar l'impacte de la Covid-19, patiran el medi ambient i la qualitat del servei als ciutadans.
La presidenta de la Comissió de Transports i Turisme del Parlament Europeu, Karima Delli, la UITP i una quarantena d'operadors i administracions han sumat esforços per reclamar que es protegeixi el futur del transport públic local després de la pandèmia.
Com recorden els signants (entre els quals figura el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi), la mobilitat genera el 30% de les emissions de CO2 a Europa, i el transport públic és una peça clau per rebaixar aquesta xifra i fer front a l'emergència .
La declaració assenyala els problemes que enfrontarà el transport públic els propers anys arran de la crisi del coronavirus, i assenyala quin ha de ser el paper de les institucions i els Estats europeus per solucionar-los.
Mantenir el Pacte Verd
La carta conjunta crida a fer del transport públic l'eix vertebrador de l'estratègia local de mobilitat a tota la Unió Europea. Aquesta petició abasta qüestions com descongestionar les hores punta o reordenar l'espai urbà.
Una de les fites proposades és assolir els objectius del Pacte Verd Europeu, ja que el transport públic pot evitar que es llanci a l’atmosfera fins a 20 vegades la quantitat de CO2 que emet.
Necessitat de suport econòmic
El sector no ha escapat a la incidència econòmica de la pandèmia i demana suport financer. Durant l’emergència sanitària han caigut dràsticament els ingressos, mentre s'exigia el manteniment del nivell de servei i augmentaven les despeses (per exemple, per reforçar la higiene).
La declaració qualifica de “catastròfica” una situació que portés a una disminució de l'oferta i de la qualitat del transport públic. Ho sustenta en els avantatges d'aquesta opció de mobilitat: per al medi, per a la qualitat de vida, per a la cohesió territorial i social i per a l'ocupació.
Cap a una nova mobilitat
A banda del suport econòmic i financer a curt termini, es reclama que s'inverteixi en noves infraestructures i en el manteniment de les actuals. També se sol·liciten inversions en actius i en polítiques per avançar cap a una mobilitat de baixes i zero emissions.
Els reptes no són menors: garantir la sostenibilitat i caminar cap a la digitalització; satisfer la demanda i les expectatives creixents dels passatgers i complir els objectius estratègics del Pacte Verd Europeu, com ara la descarbonització, la descongestió i la justícia social.
Podeu consultar la declaració completa en aquest enllaç.
- Conceptes#covid19Medi ambientInstitucionsAltresTMBAnys2020