Header Top menu
TMB acull les jornades de la comissió de Comunicació i Relacions Institucionals d'ATUC
Els departaments implicats de les empreses associades van poder posar en comú les seves pràctiques amb el centenari de metro com a rerefons
TMB ha acollit durant els darrers dos dies les jornades de la Comissió de Comunicació i Relacions Institucionals de l’Associació de transports públics, urbans i metropolitans (ATUC). Durant aquestes, els diferents departaments de comunicació de les empreses associades han pogut posar en comú diferents aspectes de la seva feina. La relació de les empreses amb els grans mitjans de comunicació, la gestió de les relacions institucionals, l’ús del llenguatge inclusiu o la bona pràctica a les xarxes socials van ser els temes cabdals posats en comú pels associats. A banda de les reunions, el centenari de metro i les visites a diferents espais de la xarxa com la sala de simuladors o el Mercè Sala van servir d’escenari per contextualitzar les jornades.
Benvinguda a l’Espai Mercè Sala
El conseller delegat de TMB, Xavier Flores, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents explicant el paper clau que desenvolupen els departaments de comunicació i relacions institucionals en les empreses de transport públic. Seguidament, la directora del departament de comunicació i relacions institucionals de TMB, Mònica Peinado, va presentar les jornades i va fer una introducció en la qual va explicar totes les accions que s’estan duent a terme per la celebració del Centenari de metro. La responsable de publicitat i marca de TMB, Verònica Estévez, va explicar la campanya de difusió del centenari de metro així com els conceptes sobre els quals es va crear el logotip del centenari. En paraules de la mateixa Estévez, aquests conceptes giren al voltant de “la cohesió del territori i les persones amb el metro”, així com “la vocació de servei i els valors que volem transmetre”. L’acte de benvinguda va finalitzar amb una visita al mateix Espai Mercè Sala, on actualment hi ha una exposició dedicada al concurs de piano Maria Canals, i a l'exposició sobre el llibre "La dona treballadora al Metro de Barcelona", present a l'estació de Diagonal.
Després de la benvinguda, els assistents es van moure fins a les instal·lacions de l’estació de Catalunya per assistir a la sala de simuladors. Allà van poder conèixer com es formen els diferents professionals que treballen a la xarxa de metro i van poder provar els simuladors. Posteriorment, i abans d’acabar aquesta primera jornada, van visitar l’estació de Passeig de Gràcia, on hi ha l’ambientació que es va presentar per la celebració del centenari de metro i que va transportar els presents fins al 1924.

Jornada de feina a l’Espai Gaudí
La segona i darrera jornada va estar centrada a l’Espai Gaudí en la que els assistents van posar en comú les seves pràctiques en diferents àrees de la comunicació i les relacions institucionals. L’ús de les xarxes socials i els seus vessants en matèria d’informació, entreteniment o senzillament escolta, com a detector de necessitats de les persones usuàries, van centrar la primera hora de les reunions. Diferents operadors van explicar com gestionen aquests canals i la dualitat existent segons les necessitats, informatives, de servei o entreteniment. L’ús que se’n fa de canals molt personalitzats com WhatsApp o Telegram per a informar del servei, també van centrar bona part del debat.
Per part de TMB, la directora de xarxes socials, Marta Franco, va explicar l’arribada de TMB a TikTok, i com aquesta eina s’utilitza per arribar al públic més jove. També, va explicar, TikTok serveix per publicar informacions de caràcter comercial, més enllà del contingut purament d’entreteniment.
La gestió de les Relacions Institucionals vinculada a la Comunicació
El director de comunicació del Metropolitano de Tenerife, Santiago Correa, va introduir aquesta interessant ponència sobre el que signifiquen la gestió de les relacions institucionals. Les relacions amb òrgans de govern, personalitats o associacions estan, per Correa, “dintre d’un extens paraigua comunicatiu que proporciona relacions beneficioses per a la mateixa empresa”. Segons el mateix Correa, aquestes relacions són “imprescindibles per aportar valor a l’organisme”.
Al voltant de la seva compareixença, els diferents representants de les empreses han anat desgranant la seva gestió de l’aspecte relacional. En algun cas, com han explicat des de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, separant, per una banda, el departament de Relacions Institucionals del de comunicació. El més important, però, segons han explicat molt operadors és saber “on està la línia que separa els aspectes comunicatius o de premsa dels de les relacions purament institucionals”. La responsable de Relacions Institucionals de TMB, Adela Rubio, ha explicat que les relacions amb els districtes i els veïns “són fonamentals” i que el fet que els mateixos usuaris se sentin escoltats “fa que les relacions siguin molt més fluides” i que “arribar a trobar la solució a una problemàtica concreta sigui més fàcil”.

Llenguatge inclusiu i captació de talent femení
La darrera de les xerrades va estar centrada en l’ús del llenguatge inclusiu i en la captació del talent femení a les empreses. La directora de l’àrea de responsabilitat social de TMB, Raquel Díaz, ha explicat l’estratègia que segueix TMB en temes com la igualtat d’oportunitats i la no discriminació. Díaz ha fet especial èmfasi en l’ús que es fa del llenguatge als diferents canals o elements comunicatius. Notes premsa, publicacions a xarxes o informacions a l’usuari es fan “sempre des d’una visió d’igualtat”, tot a partir d’un manual que potencia la no discriminació. També ha explicat com a vegades “el llenguatge no és prou inclusiu”, i que es tracta que tothom se senti identificat amb el que comuniquem.
La jornada va encarar la recta final amb un ampli debat sobre la captació de talent femení i com fer que augmenti la presència de la dona en professions històricament masculinitzades com la de conducció d'autobusos o personal de taller. En aquest aspecte, TMB, va explicar la seva aposta per la reserva de places en professions com la conducció d'autobusos, que tan bon resultat ha donat a l'àrea. La mateixa comissió va presentar també l'espot publicitari que sota el títol "Quiero mover el mundo", reforça aquesta necessitat per captar talent femení.
Ja a la part final, la darrera ronda de parlaments va anar dirigida a les conclusions i a la concreció de dates per la següent trobada d'aquesta comissió que se celebrarà a Màlaga a finals de novembre d'aquest any.

- ConceptesComunicacióInstitucionsAltres operadorsTMBLlocsEspai GaudíEspai Mercè SalaAnys2025