Header Top menu
La primavera ‘neix’ dia a dia al vestíbul de l'estació de metro d'Universitat
Una intervenció pictòrica de l'artista japonesa Mari Ito, que es du a terme al llarg del mes de juny, vestirà completament la columna lila del vestíbul de la línia 2. És una acció concertada amb Casa Àsia.
Des de la setmana passada, hi ha moviment de persones al voltant de la columna central del vestíbul de l'estació de metro d'Universitat. Mari Ito, acompanyada de sis dels seus col·laboradors, està treballant en una creació artística que anirà evolucionant al llarg del mes de juny i que s'acabarà convertint en una acolorida evocació de l'esclat de la primavera.
La columna, que era de color lila, ara està encerclada i coberta d'una imprimació blanca. Sobre aquesta superfície s'executa dia a dia l'obra d'art, que un cop acabada es mantindrà indefinidament a l'estació mentre es conservi en bon estat.
La instal·lació pictòrica narra el naixement de la primavera, un esdeveniment que se celebra tradicionalment al Japó com l'inici de la vida, per oposició al país de les ombres, sovint identificat amb l'hivern. Es tracta d'un escenari que cada any es prepara lentament, fins que es produeix l'explosió dels elements que floreixen gràcies a les pluges que fan lliscar les gotes d'aigua sobre les fulles dels arbres i els pètals de les flors.
Aquesta actuació artística de caràcter permanent és una iniciativa de Casa Àsia i ha estat concebuda com l'inici d'una col·laboració més extensa entre Casa Àsia i la Fundació TMB.
Pintura amb tècniques i materials tradicionals
Mari Ito va néixer a Tòquio (Japó) el 1980 i viu a Barcelona des del 2006. Es va llicenciar en nihonga, un estil japonès de pintura fet amb pràctiques, tècniques i materials tradicionals. Amb la pintura nihonga com a base, ha desenvolupat diversos treballs en 2D i d'escultura.
Amb les seves experiències de la infància com a leitmotiv, els colors vius i les línies sensibles però sofisticades, ha creat una obra única que va més enllà de la pintura tradicional japonesa i que es reconeix com una imatge original del món.
Perseguint el tema universal de les llavors del desig humà, amb una barreja de felicitat, dolor i ràbia, Mari Ito revela el seu enfocament amb un toc d'humor per mitjà de la imatge recurrent de flors amb cares, el seu tret més destacat.
Pots trobar una pinzellada de les seves obres al web de Mari Ito. Si passes per l'estació d'Universitat pots anar seguint el procés de creació de la seva obra i compartir les teves impressions mencionant-nos a Twitter i Instagram.
Primer dia de feina a la columna lila d'Universitat / Foto: Pep Herrero (TMB)
Heu vist una moguda al vestíbul del #metrobcn d’Universitat? Alguna cosa hi passa... #tmbcultura @CasaAsia pic.twitter.com/wyGaldDCT0
— TMB (@TMB_Barcelona) 7 de juny de 2017
A post shared by Mari Ito (@maribarcelona) on