Marta Espinosa

Comença el procés de restauració de l'històric Tilling Stevens de la Fundació TMB

S'han iniciat els treballs de rehabilitació integral del vehicle que inclouen per ara la neteja i el desmuntatge dels components principals. Diferents especialistes en faran la revisió i reparació.

Fa uns dies que s'han iniciat els treballs de restauració dels components de l'emblemàtic autobús Tilling Stevens 3247 de la Fundació TMB. El vehicle ja es es troba a les instal·lacions de Consman, l'empresa adjudicatària, a Castellbisbal. Allà s'han iniciat els treballs de neteja i desmuntatge dels grups principals del cotxe per obrir les diferents línies de treball en paral·lel.

D'una banda, s'ha desmuntat la carrosseria, la cabina del conductor, el motor tèrmic, la direcció i els diferents components elècrics. Com es veu a les fotografies, queda pràcticament només el xassís, amb les rodes, les suspensions i el diferencial. Ara ja es podrà treballar sobre el bastidor, per adaptar-lo a les dimensions que tindrà el vehicle. 

D'altra banda, els components principals s'han entregat als diferents especialistes, perquè facin els treballs corresponents de revisió i reparació. També s'ha creat un prexassís que suportarà la carrosseria. La previsió és que la totalitat dels treballs de restauració i muntatge duri menys d'un any.  

Un vehicle clàssic únic

Es tracta d'un cotxe que forma part del patrimoni cultural i històric de Barcelona i que serà recuperat amb vista a la celebració del centenari de la implantació definitiva del servei d'autobús a la ciutat, que s'esdevindrà el 2022. La Fundació TMB disposava del vehicle en dues parts separades, el xassís i la carrosseria. Té el motor original en bon estat i conserva els comandaments i altres elements funcionals de fàbrica, com ara les manetes i els retrovisors. La feina de restauració consisteix a recuperar el màxim d'elements i reconstruir els que facin falta perquè l'autobús Tilling Stevens 3247 model T/S 3A, amb imperial, estigui en condicions de circular com cent anys enrere.

Aquest serà un dels cinc vehicles més antics dels 60 que formen la col·lecció de la Fundació TMB i l'únic Tilling Stevens que existeix a l'Estat espanyol. Entre les seves peculiaritats destaquen el motor petrol-electric (precursor de les actuals propulsions híbrides), les rodes massisses i el fet que té el volant de conducció a la dreta.

El xassís del Tilling Stevens de la Fundació TMB a punt per començar els treballs de restauració / Foto: TMB

El bastidor del Tilling Stevens de la Fundació TMB a punt per començar els treballs de restauració / Foto: TMB

Detall de la roda original del Tilling Stevens de la Fundació TMB / Foto: TMB

Comencen els treballs propis de restauració del Tilling Stevens de la Fundació TMB / Foto: TMB
Diferents vistes del xassís sobre el qual es reconstruirà el Tilling Stevens / Fotos: TMB

 

Darrera modificació: 
05.08.2021

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies