Autor
Marta Espinosa

Comença el procés de restauració de l'històric Tilling Stevens de la Fundació TMB

S'han iniciat els treballs de rehabilitació integral del vehicle que inclouen per ara la neteja i el desmuntatge dels components principals. Diferents especialistes en faran la revisió i reparació.

Fa uns dies que s'han iniciat els treballs de restauració dels components de l'emblemàtic autobús Tilling Stevens 3247 de la Fundació TMB. El vehicle ja es es troba a les instal·lacions de Consman, l'empresa adjudicatària, a Castellbisbal. Allà s'han iniciat els treballs de neteja i desmuntatge dels grups principals del cotxe per obrir les diferents línies de treball en paral·lel.

D'una banda, s'ha desmuntat la carrosseria, la cabina del conductor, el motor tèrmic, la direcció i els diferents components elècrics. Com es veu a les fotografies, queda pràcticament només el xassís, amb les rodes, les suspensions i el diferencial. Ara ja es podrà treballar sobre el bastidor, per adaptar-lo a les dimensions que tindrà el vehicle. 

D'altra banda, els components principals s'han entregat als diferents especialistes, perquè facin els treballs corresponents de revisió i reparació. També s'ha creat un prexassís que suportarà la carrosseria. La previsió és que la totalitat dels treballs de restauració i muntatge duri menys d'un any.  

Un vehicle clàssic únic

Es tracta d'un cotxe que forma part del patrimoni cultural i històric de Barcelona i que serà recuperat amb vista a la celebració del centenari de la implantació definitiva del servei d'autobús a la ciutat, que s'esdevindrà el 2022. La Fundació TMB disposava del vehicle en dues parts separades, el xassís i la carrosseria. Té el motor original en bon estat i conserva els comandaments i altres elements funcionals de fàbrica, com ara les manetes i els retrovisors. La feina de restauració consisteix a recuperar el màxim d'elements i reconstruir els que facin falta perquè l'autobús Tilling Stevens 3247 model T/S 3A, amb imperial, estigui en condicions de circular com cent anys enrere.

Aquest serà un dels cinc vehicles més antics dels 60 que formen la col·lecció de la Fundació TMB i l'únic Tilling Stevens que existeix a l'Estat espanyol. Entre les seves peculiaritats destaquen el motor petrol-electric (precursor de les actuals propulsions híbrides), les rodes massisses i el fet que té el volant de conducció a la dreta.

 

Imatge
El bastidor del Tilling Stevens de la Fundació TMB a punt per començar els treballs de restauració / Foto: TMB


Diferents vistes del xassís sobre el qual es reconstruirà el Tilling Stevens / Fotos: TMB

 

Darrera modificació
dilluns, agost 14, 2023 - 13:27

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/comenca-proces-de-restauracio-de-lhistoric-tilling-stevens-de-fundacio-tmb