Header Top menu
TMB finalitza les proves del bus articulat elèctric del fabricant BYD
El model B19 ha circulat pels carrers de Barcelona, El Prat, Hospitalet i Cornellà durant més de 830 quilòmetres i s’ha provat a les línies H12, H16, V21, 46, 67 i 150 durant unes 62 hores de circulació
Tal com es va anunciar el passat 29 de juliol TMB ha provat durant aquests dies l’autobús BYD B19, un model articulat elèctric de càrrega nocturna que incorpora unes bateries amb una capacitat de fins a 563 kW/h. Aquest fet representa una novetat, ja que actualment els articulats més moderns de la flota de TMB que comparteixen les mateixes característiques que l’ara testat, disposen d’una capacitat màxima de fins a 546 kW/h.
Un cop finalitzada la seva posada a prova a TMB i després d’una setmana intensa de reptes tècnics i orogràfics per Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, els tècnics de l’àrea de bus n’han extret diverses conclusions que han de permetre avaluar-ne una futura incorporació. Cal tenir en compte que les proves s’han realitzat sense passatge i que, per tant, les dades obtingudes variaran en funció de l’operativa real del bus. El vehicle ha rodat durant uns 830 quilòmetres i ha sumat prop de 62 hores de circulació en traçats reals. Les línies H12, H16, V21, 46, 67 i 150 han estat les escollides per aquestes proves.
Capacitat de regeneració i autonomia
Una de les característiques que més ha destacat del vehicle durant les proves, ha estat l’autonomia de l’autobús, en bona part atribuïda a la seva capacitat regenerativa. A la línia 150, línia que volteja tot el Parc de Montjuïc fins a la plaça d’Espanya, va mostrar en sentit descendent la capacitat de regenerar fins a 230 kW. A la majoria trajectes entre el Castell de Montjuïc i la plaça d’Espanya, el B19 va donar més autonomia al final del recorregut que la que donava al moment inicial, tot i les elevacions positives de nivell que te la línia en aquest sentit, la climatització interior, la il·luminació i el funcionament dels serveis auxiliars de l’autobús. La gestió energètica que fa el B19 permet obtenir dades de treball que permetrien tenir el vehicle a les línies H16 i V21 fins a dos dies circulant amb una sola recàrrega nocturna.
D’altra banda, el consum també ha estat una característica remarcable. Gràcies a la gestió de la inèrcia de l’autobús, i simulant la línia 46 a l’autovia, a 87 km/h, l’autobús va mostrar com permetia mantenir durant períodes prolongats de temps un manteniment d’aquesta velocitat, que permet un consum “0”.
Rècord de temperatura a la ciutat
Un altre factor que ha posat a prova l’autonomia del B19 ha sigut l'onada de calor que va patir Barcelona la setmana del 29 de juliol, amb una temperatura rècord de 39.8° tal com es va registrar a l’Observatori Fabra.
ByD i TMB
TMB va iniciar la primera prova amb un autobús BYD el desembre de l’any 2012 a les cotxeres d’Horta, bressol dels autobusos BYD a TMB. L’any següent, el 2013, es va incorporar a la flota l’autobús 1106, el primer autobús xinès de l’empresa que va circular principalment a les antigues línies 45 i 92 de la xarxa de bus.
*Article elaborat per Josep Ramon Tauste (Tècnic Especialista d’Enginyeria de l'Àrea Tecnologica de Bus)
- ConceptesInnovacióMedi ambientMobilitatInfraestructuraMaterial mòbilAnys2024