Header Top menu
Per què els autobusos s'aparellen? Aquest simulador ajuda a entendre-ho
Why do buses bunch? this nifty visual demo shows you why https://t.co/nO43EUMgZD @CityLab #urbanmobility pic.twitter.com/JUYuI8NP9Q
— Smart City Expo (@SmartCityexpo) 25 de juliol de 2016
De vegades dos autobusos d'una mateixa línia passen molt seguits o totalment enganxats per la mateixa parada. Això mai és fruit d'una planificació, al contrari: els operadors programen les sortides a intervals regulars, i quan hi ha incidències en el recorregut miren de prendre mesures per compensar-les i recuperar la freqüència, com vam explicar en un article ja fa un temps.
L'aparellament (bus bunching en anglès) és més habitual del que voldríem perquè és molt fàcil de provocar. N'hi ha prou que un autobús trobi un entrebanc, sigui en una cruïlla o una parada: el petit retard inicial es va fent gran perquè en cada parada troba més passatge esperant i això augmenta el temps d'embarcament i desembarcament. Al contrari, el cotxe següent va cada vegada més de pressa perquè troba menys passatge, i acaba atrapant el primer. Això és més fàcil que passi en línies com algunes de la nova xarxa de bus de Barcelona, que funcionen a intervals de 5 o 6 minuts.
Per ajudar a entendre-ho, el nord-americà Lewis Lehe, estudiós del transport, va crear un petit joc a internet que convidem a provar. Es tracta d'un simulador d'una línia d'autobús amb quatre parades i dos cotxes. Quan pitgem el play veiem el funcionament ideal, perfectament regular. Però si seleccionem un dels busos i li provoquem una incidència, no triga a trencar-se l'equilibri. El primer cotxe agafa més passatge i el segon l'atrapa. Podem comprovar també com augmenta el temps d'espera en les parades.
- ConceptesCuriositatsServeiServeiBusAnys2018