Header Top menu
Una delegació de la RATP visita TMB com a referent de transport públic accessible
Un equip d'experts en accessibilitat de la RATP de París busca a Barcelona referències per un transport públic accessible i inclusiu
Una delegació de 6 persones del departament "Mission Accessibilité" de la RATP de París es van reunir ahir a la seu de TMB amb els responsables del nostre departament d'Accessibilitat Universal i Senyalització Corporativa per compartir experiències en accessibilitat.
Els dos equips homòlegs treballen en les xarxes de transport públic de les ciutats on donen servei per la millora de les condicions d'accessibilitat.
Els representants de la RATP s'han interessat a conèixer de primera mà els projectes que TMB ha desenvolupat per millorar l'accessibilitat de les xarxes de metro i bus de TMB. Durant la trobada s'han compartit experiències i estratègies per facilitar l'accés de totes les persones als serveis de transport amb l'objectiu de seguir avançant cap a una inclusió total.
La gestió de TMB en accessibilitat
La comitiva de la RATP ha estat encapçalada per la responsable de la unitat d'estudis, programació i especificacions de l'ens parisenc, Laurence Bornand. La trobada s'ha realitzat a petició de la mateixa RATP, que s'ha vist especialment interessada en el sistema de gestió intern de TMB anomenat Codi Operatiu d'accessibilitat.
Durant la visita s'han explicat els projectes de millora que estan en curs en aquest moment a TMB, i des de la delegació francesa han pres nota de les estacions en les quals s'estan implementant les millores per fer-ne una visita posterior. També s'han compartit les problemàtiques comunes als operadors, com el cas de les andanes construïdes en corba, que generen un gap que impossibilita l'embarcament i desembarcament de les persones que es desplacen en cadira de rodes.
La delegació de la RATP ha destacat el fet de les bones pràctiques del transport públic de Barcelona en matèria d'accessibilitat, i alhora han mostrat diverses millores que estan implementant a la xarxa de metro de París. El departament d'accessibilitat de TMB s'ha interessat especialment en la detallada informació que des de la RATP posen a la disposició de tots els usuaris en la web, i pel servei d'assistència als passatgers amb discapacitat que la sol·licitin, tenint en compte que la seva xarxa de metro compta amb un grau d'accessibilitat al voltant del 40%.
L'aposta per una accessibilitat universal
L'accessibilitat és un factor de qualitat del servei dels transports que garanteix el dret universal a la mobilitat de totes les persones, independentment de les seves capacitats físiques, cognitives, sensorials i de comunicació. En aquest sentit, treballem en diversos projectes des dels diferents àmbits de l'accessibilitat per eliminar les barreres i arribar a l'accessibilitat universal:
- Manual d’accessibilitat de la parada de bus ideal: guia que descriu les condicions d’accessibilitat que han de complir els diferents tipus de parada de bus a l’espai urbà.
- Millora de l’habitabilitat dels espais interiors del bus: estudi de les característiques accessibles que han de complir els espais i elements dels vehicles.
- Actuacions per a una xarxa de metro accessible al cent per cent: d’acord amb el compromís projectat per l’any 2024. Actualment, estan adaptades el 93 % de les estacions de la xarxa.
- Revisió i actualització del manual d’encaminaments al metro: anàlisi del Manual constructiu d’encaminaments i adaptació a la normativa d’accessibilitat per a les edificacions públiques.
- Prova pilot per al Punt SOS - desfibril·ladors al metro: col·locació de desfibril·ladors a la xarxa.
- Proposta de senyalització en ascensors: “Prioritat absoluta”: prova pilot d'elements de senyalització donant prioritat a les persones amb mobilitat reduïda des del 26 de juny de 2020 a les estacions de metro Sagrera i Glòries.
- Estudi de millora de l’autonomia de persones amb discapacitat intel·lectual: desenvolupament d’un decàleg per a la plantilla de TMB i d’una guia d’ús del transport públic per a persones amb discapacitat intel·lectual. L’estudi es realitza amb la col·laboració de Dincat.
- Projecte de recerca per a la millora de la mobilitat de les persones grans a les xarxes de bus i metro: estudi sobre les necessitats de les persones grans considerant la prevenció de sinistres, especialment al bus.
- Anàlisi de l’accessibilitat des de la perspectiva de gènere: estudi dels punts crítics i de millora en accessibilitat fent una observació especial de la senyalització, l'ús del llenguatge no sexista i la seguretat.