Header Top menu
TMB reforça la seguretat de la xarxa d'autobusos amb vigilants a bord
Els efectius uniformats estaran presents de manera selectiva en algunes línies i zones per prevenir furts i actes incívics i vetllar pel compliment de les mesures anti-Covid. Dins del mateix enfocament dissuasiu, des de l'estiu funciona a més una prova de càmeres de videovigilància a l'interior de 24 vehicles
Des d’aquesta setmana la xarxa d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha implantat un nou servei de seguretat amb vigilants uniformats a bord d’alguns vehicles, que actuaran selectivament i de manera planificada en les línies, zones i franges horàries en què sigui més eficaç la prevenció de fets delictius, com ara els furts, i d’actes d’incivisme. També vetllaran pel compliment de les normes de prevenció de contagis de Covid-19, com ara l’obligació de portar ben posada la mascareta.
El servei de vigilància privada a bord dels autobusos serà a partir d’ara permanent, fruit del nou contracte de seguretat adjudicat el juny passat, després del corresponent procés de licitació, a l’empresa Securitas per un període de dos anys. L’anterior contracte se cenyia bàsicament a la protecció i vigilància de les cotxeres i altres instal·lacions fixes. Els representants dels treballadors van ser informats divendres passat de l’inici de l’actuació dels vigilants de seguretat.
Coordinació amb la seguretat pública
La implantació de vigilància a bord dels autobusos es fa en el marc de la llei vigent de seguretat privada i com a ampliació dels recursos que ja gestiona el Centre de Control de Seguretat de Bus de TMB, operat per vigilants de seguretat i des d’on es coordinen la seguretat de les instal·lacions, els sistemes de videovigilància, les operatives de servei, els plans de contingència i d'autoprotecció, així com les alarmes industrials crítiques dels quatre dipòsits de vehicles on tenen la base els 1.167 cotxes de la flota i els vehicles auxiliars. En les funcions de prevenció d’activitats delictives, els vigilants treballaran en coordinació amb els cossos que tenen la competència en seguretat ciutadana i com a col·laboradors seus: Mossos d’Esquadra i policies locals.
D’altra banda, i en la mateixa línia de reforç de la seguretat preventiva de la xarxa, des del juliol passat està en curs una prova pilot de videovigilància embarcada en autobusos. Els primers a disposar de càmeres i videogravadors són 24 vehicles del centre operatiu de negoci de Ponent, situat a l’Hospitalet, que donen servei a línies del sector Llobregat.
La finalitat de la videovigilància és també la prevenció i dissuasió d’actes delictius i incívics, a més de facilitar l’esclariment a posteriori dels possibles incidents o denúncies que investiguin els cossos de seguretat.
En cada vehicle s’han instal·lat tres o quatre càmeres, segons el model, que enregistren constantment l’interior del compartiment de passatge. La presència de videovigilància està senyalitzada a l’interior dels vehicles, tal com estableix la legislació de protecció de dades.
El sistema de videovigilància embarcada està dissenyat perquè en un futur sigui capaç de transmetre les imatges a distància en temps real i es pugui estendre a la totalitat de la flota en un termini de diversos anys en funció de la disponibilitat de recursos.
Vigilant de seguretat a l'interior d'un autobús / Foto: TMB