Header Top menu
TMB i la Fundació Joan Miró acosten l'obra de l'artista als usuaris del metro
TMB s’ha convertit en col·laborador de la Fundació Miró mitjançant el conveni que han subscrit el vicepresident executiu de TMB, Dídac Pestaña, i la presidenta de la fundació, Rosa Maria Malet.
El conveni neix per difondre i fer partíceps als usuaris de metro de l’exposició Joan Miró. L’Escala de l’evasió, organitzada conjuntament per la Tate Modern i la Fundació Joan Miró que es podrà veure fins al proper 18 de març del 2012. Després de Barcelona, l'exposició viatjarà a la National Gallery of Art de Washington, on es podrà visitar a partir del maig de 2012.
L’acord entre TMB i la Fundació Miró contempla dues fases. En la primera, del 3 d’octubre al 30 de desembre, el pla preveu la inserció de petites referències, a través de codis QR a diverses estacions de metro sobre l’activitat Itinerari per la Barcelona de Miró, un recorregut per diferents punts de Barcelona que tenen relació amb la vida de l’artista.
Les visites es poden fer en grup i amb guia, gestionades per Barcelona Guide Bureau (bgb@bgb.es), o individualment amb l'ajuda d'un plànol que es reparteix en el transcurs de la visita de l'exposició Joan Miró. L’Escala de l’evasió.
Durant la segona fase, del 17 de gener fins al 30 de març, es farà una intervenció artística amb obres de l’artista a les estacions de Catalunya (L3), Liceu (L3), Drassanes (L3), Paral·lel (L3), Espanya (L3), Tarragona (L3), Jaume I (L4), Urquinaona (L4) i al passadís del Funicular de Montjuïc (L3). També durant aquesta segona fase, està previst inaugurar una exposició fotogràfica sobre l’àlbum familiar de Joan Miró cedida per la fundació a l’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions al metro de TMB.
També es contribuirà a la difusió d’aquesta mostra mitjançant la distribució de fullets a bord dels autobusos i a les estacions de metro i a través de l’emissió d’un espot a les pantalles de Mou TV, el nou sistema d'informació de servei a través de videopantalles promogut i gestionat per TMB per a la seva xarxa de bus i metro.
Un esdeveniment cultural únic
L’exposició Joan Miró. L’escala de l’evasió és una de les retrospectives de Miró més completes i posa de manifest el compromís de l’artista al llarg de la seva vida. El seu vincle amb Catalunya es pot reconèixer a les obres que es poden veure a l'exposició, que van des dels paisatges de Mont-roig com, per exemple, La masia (1921-1922), que va pertànyer a Ernest Hemingway, amic de Miró, la magistral seqüència Cap de pagès català (1924-1925), fins a la sèrie escultòrica de Ses Majestats (1974), realitzada a partir d'eines provinents del món rural.
Les tensions que van portar a la Guerra Civil espanyola (1936-1939) van provocar les protestes més explícites de Miró en obres com ara la sèrie de Pintures salvatges (1934-1936), o la Natura morta del sabatot (1937). Exiliat a París, Miró dissenya pel Govern de la República Aidez l'Espagne i El Segador (Pagès català en revolta) (1937), ubicat al Pavelló Espanyol de la República, molt a prop del Guernica de Picasso.
Respostes més íntimes i pertorbadores es manifesten en obres com les Constel·lacions, sèrie desenvolupada entre 1940 i 1941, just després d'esclatar la Segona Guerra Mundial. Joan Miró. L'escala de l'evasió mostra també obres clau d'aquesta època, entre les quals destaca el tríptic L'esperança del condemnat a mort (1974).
La Fundació Joan Miró es va obrir al públic el 10 de juny de 1975 i ha estat declarada museu d'interès nacional per la rellevància del seu patrimoni. Disposa de la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques.