Header Top menu
TMB i FGC presenten la seva aposta per la innovació a la cimera de la UITP a Estocolm
Els dos operadors compartiran estand, del 9 al 12 de juny, sota el concepte ‘Una xarxa de transport eficient i sostenible’
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) compartiran espai a l’edició 2019 de la trobada que organitza la UITP (Unió Internacional del Transport Públic). El Global Public Transport Summit és l’esdeveniment internacional més important sobre aquest tema. A l’estand que els dos operadors tindran a Estocolm, Suècia (del 9 al 12 de juny), a més de presentar els seus projectes estratègics per als propers anys, abordaran com l’ús de sistemes intel·ligents beneficia la planificació del servei i, per tant, els usuaris.
El lema que presidirà l’estand de TMB i FGC serà Una xarxa de transport eficient i sostenible, un concepte que també recollirà el vídeo que TMB i FGC han creat respectivament per a la trobada. Aquesta nova cita biennal de la UITP girarà al voltant de set grans qüestions: excel·lència en el servei al client; explotar la innovació; planificació i governança, les claus d’una millor qualitat de la vida a la ciutat; atracció de nous talents i habilitats; la mobilitat com a servei i el nou paradigma de mobilitat combinada; excel·lència operativa; i finançament. Els dos operadors catalans centraran la seva participació en l’aposta per solucions innovadores que contribueixen a optimitzar els serveis. Els avenços tecnològics que permeten realitzar un manteniment predictiu, l’expansió de l’automatització de metro i ferrocarril o la transició cap a vehicles no contaminants seran alguns dels temes centrals.
Compartir experiències i coneixement
A banda de la zona d’exposició, són les activitats d’intercanvi d’idees i experiències (en els seus diferents formats) les que atreuen l’interès de la majoria dels visitants internacionals (que van ser més de 13.000 al 2017). TMB aporta cinc ponents al Summit 2019. Seran el conseller delegat, Enric Cañas, que parlarà sobre Un negoci basat en dades; el director de Projectes estratègics de Metro, Ramon Malla, amb la ponència Anant més enllà dels límits de l’automatització del metro amb la digitalització; el director de Serveis centrals, Planificació de l’operació i Infraestructura de Bus, Josep Mensión, amb el tema Abordar el desafiament de l’explotació de flotes d’autobusos elèctrics; el director d’Innovació, Michael Pellot, que pronunciarà la ponència La recepta per al manteniment i l’operació del transport públic; i Esther Oliva, cap de L2 de Metro, que farà una presentació (emmarcada a la sessió per a Joves Professionals) sobre la prova pilot amb portes d’andana verticals que TMB està portant a terme a l’estació de metro de Can Cuiàs (L11).
La representació d’FGC a la cimera estarà encapçalada pel president de Ferrocarrils, Ricard Font, i pel director general d’FGC i president de l’UITP, Pere Calvet, que inaugurarà el congrés i presidirà l’Assemblea General el diumenge dia 9 a la tarda. El president d’FGC, per la seva banda, participarà a la sessió dedicada a la seguretat en el transport públic, Seguretat: l’invariable mantra del transport públic, que estarà moderada pel director de Planificació Estratègica i Prospectiva d'FGC, Carles Casas. Les novetats en recerca, innovació i desenvolupament les exposarà el director d’FGC d’Infraestructura, Albert Tortajada, amb especial atenció als projectes Geotren i 5G. A la sessió dedicada als Joves Professionals del sector hi assistirà l’enginyer de l’àrea d’Infraestructura Bernat Bellavista. Per últim, la directora d’Organització i Persones, Juliana Vilert, participarà a la sessió dedicada als reptes de futur en la gestió de les persones que treballen a les empreses de transport públic, Les cares del transport públic al 2030.
Novetats d’enguany
El congrés reconeix en cada edició empreses i institucions que han destacat amb algun dels seus projectes en l’àmbit del transport. En aquesta edició, TMB és finalista, a la categoria Disseny de processos i productes amb el sistema NaviLens, que presenta juntament amb la firma Neosistec. Es tracta d’una eina que, combinant una aplicació mòbil i les etiquetes que se situen a les parades i estacions de metro i bus, potencia l'autonomia personal de les persones amb discapacitat visual.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya aprofitarà la cimera celebrada a Estocolm per donar a conèixer dos dels seus projectes més rellevants. D’una banda, el Geotren, una nova iniciativa d’FGC que permet geolocalitzar les seves unitats de tren en temps real. Mitjançant aquest sistema les persones que viatgen amb Ferrocarrils poden conèixer en cada moment en quin punt del seu recorregut es troba un tren, el seu destí, les properes parades, el seu acompliment horari i el grau d’ocupació. De l’altra, FGC està en fase de proves de la tecnologia 5G, que integrarà tots els sistemes de comunicacions per oferir més velocitat de connexió de dispositius mòbils, de manera més fiable i amb més terminals connectats simultàniament a la xarxa. D’aquesta manera, el sistema guanyarà eficiència i serà més sostenible.
Els organitzadors han previst diverses novetats per a aquesta edició. És el cas d’un punt de l’exposició que es destinarà a empreses start-up, d’una zona per fer proves de conducció d’autobusos elèctrics i vehicles autònoms i d’un espai habilitat com a circuit ciclista i zona de disseny.
La UITP és una organització sense ànim de lucre que agrupa autoritats de transport públic de viatgers, operadors, entitats i proveïdors del sector, i compta amb 1.600 procedents de 99 països, essent el seu Summit biennal el principal esdeveniment que organitzen a nivell global.
- Altres temesInnovacióConceptesInnovacióMedi ambientRelacions institucionalsInstitucionsAltresFGCTMBAnys2019