Header Top menu
L’Espai Mercè Sala acull el ‘making of’ del mural de Philip Stanton que homenatja els sanitaris al metro
L'exposició repassa de forma interactiva com l'autor va crear ‘Els colors de l'agraïment’ que decora l'estació Guinardó / Hospital de Sant Pau de la L4
L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions del metro de l’estació de Diagonal, acull Els colors de l’agraïment, un camí a l’esperança, una mostra sobre el making of del mural que l’autor nord-americà Philip Stanton va crear al vestíbul principal de l’estació de la línia 4 de metro de Guinardó / Hospital de Sant Pau el passat 2020.
L’exposició mostra com va ser el procés de creació del mural, amb esbossos, imatges i vídeos de la producció de l’obra, a més d’alguns textos testimonials. La mostra es divideix en diverses seccions per explicar al visitant de manera molt visual i didàctica com es va pintar el mural de grans dimensions tot responent a les preguntes: com va començar el projecte? com es va fer? qui el va ajudar? A més la mostra inclou vídeos i testimonials dels professionals dels equips dels hospitals públics i de TMB amb les seves reaccions i les del públic gravats en el moment de la creació de l’obra.
L’exposició es pot veure fins al 26 de juny a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres de 10 a 20 h. L’entrada és gratuïta.
Una mostra viva, interactiva i participativa
Més enllà del making of del mural Els colors de l’agraïment, la mostra proposa una experiència interactiva en què l’artista Philip Stanton crearà una nova obra in situ dins de la sala mentre duri l’exposició. Ja ha passat més d’un any del confinament, i és un bon moment per reflexionar sobre el passat i plantejar el futur. També és una ocasió per agrair a aquests herois quotidians —els treballadors essencials de la sanitat i del transport públic— la seva feina imprescindible i aquest és l’homenatge que l’artista els vol retre.
Stanton ha ideat a la part central de l’Espai Mercè Sala vuit plafons grans de formes orgàniques en què es representen els vuit hospitals públics, igual que al mural original. A més, s’han imprès estampats simples de colors vius i positius. Després d’acabar la seva obra i de mantenir contacte amb alguns treballadors essencials, l’autor va decidir demanar-los la seva col·laboració per a aquest projecte. Durant els dos mesos de durada d’aquesta exposició, l’artista dibuixarà en directe algunes d’aquestes persones essencials que li han servit d’inspiració. Els seus retrats s’aniran superposant als colors vius i a les formes orgàniques dels vuit plafons per formar un mosaic visual únic i irrepetible.
Alhora, el públic hi pot posar el seu gra de sorra compartint fotografies, selfies, dibuixos, textos i vídeos de l’exposició a les xarxes socials corporatives amb l’etiqueta especial #ColorsAgraïmentTMB i les compartirem als nostres perfils.
Sorteig infantil: dibuixa el teu heroi o heroïna
L’exposició també vol fomentar la creativitat dels més petits i per això TMB proposa dues accions pensades per als nens i nenes. La primera és un sorteig on els infants han de dibuixar el seu heroi o heroïna. No ha de portar capa... Ha de ser un heroi quotidià: el pare, la mare, l’avi, l’àvia, els professors i professores, el personal sanitari o els treballadors del transport públic o d’altres serveis essencials. Per participar en el sorteig s’ha d’enviar una foto del dibuix al correu electrònic tmbeduca@tmb.cat. Entre tots els participants, se sortejaran cinc lots de material per pintar.
L’altra proposta complementària és pintar les làmines que hi haurà a l’Espai Mercè Sala i que també es podran descarregar al web TMB. Allà els infants poden acolorir fins a vuit models dels hospitals de Barcelona que apareixen representats al mural de Philip Stanton.
Una obra creada en temps de pandèmia
Des de finals de juliol del 2020, la intervenció artística omple una paret d’uns 60 metres quadrats de superfície al vestíbul del metro de Guinardó / Hospital de Sant Pau, on ret homenatge als sanitaris que ens han cuidat durant els dies de pandèmia. Van ser sis setmanes de feina en què el mural va anar agafant forma, des del llenç blanc passant pels traços de dibuix que donaven forma fins a l’aparició de les referències a Barcelona, a les icones de la ciutat, als transports de TMB i a les formes orgàniques que reten homenatge al mestre del segle XX i gran referent en l’obra de Stanton, Henri Matisse.
El mural de grans dimensions està dedicat també a la ciutat de Barcelona i al seu esperit de superació i resiliència, un cant a l’esperança, al positivisme i a la felicitat. L’obra mostra un paisatge cubista, colorista i mediterrani, un estil molt característic de l’artista i professor nord-americà Philip Stanton, resident a Barcelona des de fa més de 30 anys. Va comptar amb la col·laboració d’alumnes de la Universitat Eina, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona.
Philip Stanton en ple procés de creació del mural del metro / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
- ConceptesCulturalInstitucionsTMBLlocsEspai Mercè SalaAnys2021