Header Top menu
L’aniversari dels 600 anys del primer gegant de Barcelona, en una exposició al metro
L’Espai Mercè Sala, al vestíbul de connexió de les línies 3 i 5 de l’estació de Diagonal, acull fins al 12 d’abril una exposició en el marc de la commemoració de la primera referència escrita d’un gegant, al Llibre de les Solemnitats de Barcelona.
L’Espai Mercè Sala de TMB acull fins al proper 12 d’abril una nova exposició, en aquest cas per celebrar els 600 anys de l’aparició de les primeres colles geganteres a la ciutat de Barcelona. La primera constància del fet geganter apareix l’any 1424 al Llibre de les Solemnitats de Barcelona. Aquest escrit, que és un conjunt de volums datats entre 1383 i 1719 en què els escrivans de la ciutat comtal deixaven constància de celebracions i actes importants, recull la participació de ‘Lo rey David ab lo Giguant’ a la processó de Corpus, registrant d’aquesta manera la primera aparició en un acte popular d’un gegant.
L’exposició està formada per un conjunt de fotografies i vídeos que fan un recorregut gràfic per la història dels gegants de Barcelona. A més, els dos accessos de l’Espai Mercè Sala estaran ben custodiats per alguns d’aquests protagonistes: a una banda s’exhibiran els gegantons de les Colònies Jordi Turull de l’Escola Pia, Cisco i Pineta, i els capgrossos, fets per l’imatger Toni Mujal, de Narcís Monturiol, Ildefons Cerdà i Antoni Gaudí. A l’altra banda s’exhibirà el bust i el vestit de la gegantona Crespinella, que té cos de dona i la part superior representa una de les torres, acabades en creu, de la Sagrada Família de Gaudí.
Avui el conseller delegat de TMB, Xavier Flores, ha visitat l’exposició al costat del director de l'àrea d'extensió cultural de l'ICUB, Sergi Díaz, i de la gerent de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, Rosa Navarro. Flores h explicat durant la visita d’avui de l’exposició que “és un exemple més del paper de TMB com a nexe de la societat i la cultura de Barcelona amb el transport públic” i ha insistit que “aquestes iniciatives donen un valor afegit a l’experiència del viatge alhora que donem visibilitat a fites culturals tan importants per a la ciutat”.
Un element de cohesió popular
Les colles geganteres són un element indestriable de moltes de les festes majors de la ciutat, i històricament s’han convertit en un element popular i festiu de lluita veïnal i de reivindicació de la comunitat. Actualment, la ciutat compta amb 35 colles oficials que mouen més de 100 gegants i 150 capgrossos, a banda de moltes figures sense colla fixa que només surten a les festes dels seus barris. A més, la participació ha crescut exponencialment en la darrera dècada i a la ciutat ja hi ha més de 100 escoles que compten amb gegants i capgrossos i que ensenyen aquesta tradició a les noves generacions.
Ara, amb aquesta exposició, que forma part dels actes de celebració d’aquest aniversari, TMB, a través de la seva Fundació, reforça el compromís amb la cultura popular de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Cal recordar que TMB ja va col·laborar amb la Coordinadora dels Gegants de Barcelona amb motiu del Centenari del Bus, on busos clàssics van desfilar junt amb els Gegants a la Cercavila de la Mercè de 2022.
L’exposició es podrà visitar a l’Espai Mercè Sala fins al divendres 12 d’abril de 2024, en l’horari d’obertura de l’espai, tots els dies feiners de dilluns a divendres, de 10 a 20 h. L’entrada és gratuïta. Us recordem que la sala d’exposicions es troba al vestíbul de connexió de les línies L3 i L5 de l’estació Diagonal.
- ConceptesCulturalInstitucionsAjuntamentTMBLlocsEspai Mercè SalaAnys2024