Premsa TMB

Intervenció artística i exposició del Teatre Lliure al metro de Barcelona

La companyia resident ha ideat la línia imaginària de metro Rojo Clavel, en homenatge a José Tenorio i a la història del moviment LGTBI a la ciutat.

El Teatre Lliure, a través de la seva companyia resident, Lalinea, i en col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ofereix una intervenció artística al metro i una exposició a l’Espai Mercè Sala. El projecte, titulat Rojo Clavel, proposa un recorregut per descobrir una altra Barcelona a través de la memòria testimonial de la dissidència homosexual dels anys 70 i 80.

Aquest projecte té com a fil conductor la història real i desconeguda de José Tenorio, un home que va arribar a Barcelona als anys 70 i que a causa de l’estigmatització per la seva condició sexual i posteriorment del virus del VIH va quedar oblidat. La proposta artística és un intent de reconstruir una identitat a través de la memòria col·lectiva, plantejat com un diàleg entre l’actualitat i la Barcelona dissident d’aquells anys.

Rojo Clavel proposa una línia de metro fictícia que ressegueix el mapa de la memòria LGTBI de Barcelona, així com el recorregut de la vida de José Tenorio per la ciutat. A cada parada de la línia descobrirem una part de la història vital del José i del moviment LGTBI a través d’un codi QR que enllaça amb el contingut online. La intervenció artística compta amb una exposició complementària a l’Espai Mercè Sala que mostra plàsticament les connexions entre les estacions de metro, el moviment LGTBI i el nostre protagonista, José Tenorio.

La línia Rojo Clavel: 10 estacions, 10 etapes vitals

La ubicació dels cartells especialment dissenyats per a l’acció crea un recorregut per la línia imaginària de metro Rojo Clavel, amb 10 parades, que transita aquelles temàtiques vitals que tenen a veure amb la vida de José Tenorio i amb la història del moviment LGTBI a la ciutat. Els cartells instal·lats en cada una de les 10 estacions contenen imatges de Tenorio intervingudes artísticament per apel·lar al públic a la recerca de la seva identitat. A través dels codis QR l’usuari podrà accedir al contingut en línia que conté l’explicació corresponent a cada parada i que fa referència a un àmbit concret de la vida de Tenorio.

Així, Sants Estació es vincula a la identitat, La Sagrera farà referència a la família, Clot serà la intimitat, Catalunya, la feina, l’estació de Liceu fa referència a la lluita, Paral·lel al transformisme, Poble Sec és l’espectacle, Fontana es vincula als locals, l’estació de Diagonal a la ciutat i Hospital Clínic a la sida.

Rojo Clavel, de la companyia Lalínea, és el resultat de la col·laboració entre TMB i el Teatre Lliure. Lalinea és la companyia resident del programa d’Ajuts a la creació Carlota Soldevila 2020/21 del Teatre Lliure i obrirà al públic el seu work in progress José y la Barcelona disidente a l’Espai Lliure del 17 al 21 de març.

Exposició temàtica a l’Espai Mercè Sala

L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions del metro de l’estació de Diagonal, acull Rojo Clavel, una mostra complementària a l’acció dels QR que fa un recorregut cronològic per la vida de José Tenorio, des de la seva arribada a Barcelona el 1971 fins al seu retorn a la ciutat de La Línea de la Concepción, Cadis, el 1993. La vida d’aquest interessant personatge es relaciona amb la història del moviment LGTBI a la capital catalana durant aquest període.

La proposta del Teatre Lliure és un mapa conceptual en forma de collage que combina fets reals amb hipotètics. Es tracta de dos grans murals inspirats en l’estètica i l’imaginari de la dissidència que regnava durant els anys 70 i 80 a la ciutat de Barcelona. Un recorregut per la vida de Tenorio, per la ciutat comtal i el seu context històric LGTBI. L’espai tindrà un acompanyament musical amb deconstruccions de versions de cobla.

Els murals exhibeixen un gran collage d’imatges i textos on es connecta la memòria dissident de la ciutat amb la recerca de José Tenorio, el protagonista de la línia de metro imaginària Rojo Clavel. Precisament, l’exposició incorpora tots els codis QR presents a les estacions, així es tindrà accés a tota la informació en un mateix espai.

L’exposició es pot veure fins al 30 de març a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres de 10 a 20 h. L’entrada és gratuïta.

Entrada de l'Espai Mercè Sala que acull l'exposició 'Rojo Clavel' fins al 30 de març / Foto: Pep Herrero (TMB)
Entrada de l'Espai Mercè Sala que acull l'exposició 'Rojo Clavel' fins al 30 de març / Foto: Pep Herrero (TMB)

Si necessites més informació, contacta amb nosaltres

Recursos disponibles

Entrada de l'Espai Mercè Sala que acull l'exposició 'Rojo Clavel' fins al 30 de març / Foto: Pep Herrero (TMB)
Entrada de l'Espai Mercè Sala que acull l'exposició 'Rojo Clavel' fins al 30 de març / Foto: Pep Herrero (TMB)
Al centre, Santiago Torres, director de la Fundació TMB; acompanyat de Juan Carlos Martel, director del Teatre Lliure i d'Úrsula Tenorio, directora de la companyia resident, durant la inauguració / Foto: Pep Herrero (TMB)
L'exposició 'Rojo Clavel' es pot veure a l'Espai Mercè Sala fins al 30 de març / Foto: Pep Herrero (TMB)
La mostra ret homenatge a la vida de José Tenorio i a la història del moviment LGTBI a la ciutat de Barcelona / Foto: Pep Herrero (TMB)
Detall de la mostra 'Rojo Clavel' a l'Espai Mercè Sala, una exposició del Teatre Lliure en col·laboració amb TMB / Foto: Pep Herrero (TMB)
La mostra es complementa amb una intervenció artística en 10 estacions de la xarxa de metro, tot plegat per descobrir una altra Barcelona a través de la memòria testimonial de la dissidència homosexual dels anys 70 i 80 / Foto: Pep Herrero (TMB)
Rojo Clavel proposa una línia de metro fictícia que ressegueix el mapa de la memòria LGTBI de Barcelona, així com el recorregut de la vida de José Tenorio per la ciutat / Foto: Pep Herrero (TMB)
Deu estacions de la xarxa de metro descobreixen les etapes vitals del personatge real José Tenorio, vinculat al moviment LGTBI dels anys 70 i 80 a Barcelona / Foto: Pep Herrero (TMB)

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies