Header Top menu
El grup 'Bus Champions' guanyadors del repte de TMB a la Hackaton 2022
La Hackató de TMB ha comptat amb més de 40 participants, en una edició que enguany coincideix amb el centenari de la xarxa de bus de Barcelona i que s'ha celebrat al Movistar Centre els dies 25 i 26 de novembre
El projecte del grup Bus Champions, inspirat en la torre de comunicacions de Barcelona per proposar un nou pal de la parada de bus ha estat el guanyador de la Hackató de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), organitzada conjuntament amb Youth Public Transport de la Fundació Unió Internacional del Transport Públic (UITP). El grup guanyador format per: Xavier Peña, arquitecte; Pau Martín, estudiant d’arquitectura a La Salle BCN; i Keith Yeoh i Tomas Waisman, estudiants d’MBA a ESADE, amb el seu projecte Torch, ha proposat un nou pal per a la parada de bus que compleix amb totes les necessitats del servei de bus i, a més, innova amb elements de seguretat i visibilitat. El projecte destaca pel seu disseny modular basat en l’aprofitament del pal de parada actual. Un seient, una pantalla de tinta electrònica i un panell LED amb el temps d’espera; tres mòduls que convertirien el pal de parada en un punt clau del trajecte.
En segon lloc, s’ha premiat al grup Enterprise, un equip multidisciplinari format per: Cinthya Sánchez, arquitecta; Ruth Algueta, dissenyadora gràfica; Jorge Damont, conductor de bus; i David Martínez, professor d’anglès. En el seu cas el projecte estava relacionat amb l’evolució del bus i destacava per la supressió de la primera porta dels autobusos i canviar-la per una porta doble en la zona central. De la mateixa manera, proposaven instal·lar seients abatibles per aconseguir més espai per al passatge, separant els espais en funció dels usos.
També va haver-hi una menció especial de TMBInnova per al grup Gloria’s Team, un equip format per: Miriam Campillo, Abigail Garayo, Marielena Osorio i Eugenia Pacheco; totes elles estudiants d’ESDI. La seva proposta, B-Safe, busca millorar la seguretat i que passa per un redisseny del pal de parada convertint-lo en un punt de referència als carrers de la ciutat que ofereix múltiples serveis, entre els quals destaca un taller per bicicletes. Tot plegat en un esdeveniment que s’ha celebrat al Movistar Centre els dies 25 i 26 de novembre i que es va iniciar amb la benvinguda a càrrec del gerent d'Innovació Digital i Relacions institucionals de Telefónica, Julián Vinué; i la directora d’Innovació i Transformació Digital, Margarida López.
La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha valorat “l’alta participació de perfils professionals diferents que ens ajudaran a seguir innovant en el transport públic, per continuar situant Barcelona com a referent en aquest àmbit”. La Hackató de TMB ha aplegat més de 40 participants distribuïts en 10 equips amb perfils professionals del món del disseny, de l’arquitectura i de l’enginyeria.
Dues jornades d’innovació
La Hackató s’ha celebrat al Movistar Centre de Barcelona els dies 25 i 26 de novembre, dues jornades durant les quals s’han realitzat diferents exercicis per desenvolupar la creativitat. El jurat ha estat format per la directora de serveis corporatius de TMB, Cristina Güell; el director de Bus de TMB, Jacobo Kalitovics; el gerent de la Tercera Tinença, de l’Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Coordinació Territorial i Esports d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Patón; el responsable tècnic de vendes d'Evobus Iberica, Holger Rudolf; i del departament de projectes de BYD, Meike Guo. Aquesta edició de la Hackató de TMB coincideix amb el centenari de la xarxa de bus de Barcelona que s’està commemorant des de TMB i que, en aquest acte, permetrà mostrar els contrastos des de com era el bus del 1922 fins a la projecció del bus del futur un segle després.
Els premiats gaudiran de viatges o experiències gastronòmiques, i, a més en el cas dels guanyadors, participaran en el 4t Y4PT Global Transport Hackathon Barcelona 2023, en el marc de la 64a Cimera Mundial de Transport Públic de la UITP Barcelona 2023.