Header Top menu
La Fundació TMB col·labora en la lluita contra les afectacions de salut derivades de l'amiant
S’han programat conferències d’especialistes, una exposició a l’Espai Mercè Sala i la difusió d’una campanya de finançament col·lectiu per a la recerca
La Fundació TMB desenvoluparà al llarg de les pròximes setmanes diverses activitats de sensibilització sobre els efectes nocius de l’exposició a l’amiant per a la salut de les persones, en col·laboració amb entitats i organitzacions especialitzades. Aquesta ha estat la causa de tipus social escollida pels treballadors de l'empresa, que com cada any han estat els protagonistes, amb les seves propostes i el seu vot, del programa solidari Tria la teva causa.
Així, com a primera activitat de difusió, s’ha programat una jornada temàtica sobre l’amiant i les principals malalties que se’n poden derivar, fruit de la col·laboració entre la Fundació TMB i la firma biotecnològica Aromics. Tindrà lloc divendres vinent, 15 de novembre, a les 12 hores, a l’auditori Antoni Caparrós del Parc Científic de Barcelona, i hi intervindran com a ponents el doctor Josep Morera Prat, codirector del Servei Respiratori del Centre Mèdic Teknon; el doctor Josep Tarrés Olivella, coordinador de l’equip mèdic de l’Observatori per a l’Estudi de les Patologies Relacionades amb l’Amiant; el doctor Ernest Nadal Alforja, cap de la secció de Tumors Toràcics i de Cap i Coll, Oncologia Mèdica, de l’Institut Català d’Oncologia; i la doctora Carme Plasencia Castillo, directora científica d’Aromics.
Projecte europeu Bermes
La Fundació TMB col·labora també amb Aromics en l’impuls del projecte Bermes a través d’una campanya de finançament col·lectiu per fer recerca sobre el tractament del mesotelioma maligne i en concret per accelerar el desenvolupament d’un fàrmac denominat NAX035. És una iniciativa que compta amb el suport financer de la Comissió Europea.
El mesotelioma maligne és un tipus de càncer especialment agressiu, difícil de pronosticar i, actualment, amb escasses opcions terapèutiques. El seu origen està relacionat directament amb l’exposició amb l’asbest o amiant. L’objectiu d’Aromics és poder completar l’etapa preclínica regulatòria i iniciar els estudis del fàrmac NAX035 amb éssers humans.
El desenvolupament de fàrmacs és un procés llarg (requereix completar etapes de seguretat i eficàcia del compost en humans abans de posar-lo al mercat) i té un alt cost. Per poder avançar cap a aquestes etapes en humans, Aromics requereix suport financer. Aquest és el sentit del finançament col·lectiu o crowdfunding a partir de donacions puntuals.
La campanya s’articularà a través del web del mateix projecte europeu Bermes on constarà un apartat per a donacions, començarà el desembre vinent i estarà oberta durant uns quatre mesos.
El mes de desembre continuaran les activitats de la Fundació TMB en relació amb les afectacions de salut causades per les fibres d’amiant. Així, el dimarts 10 de desembre s’ha programat una conferència del doctor Jaume Joan Ferrer Sancho, cap de Pneumologia de l’hospital universitari de la Vall d’Hebron, amb el títol Fisiopatologia de les malalties causades per l’asbest. El programa de vigilància postocupacional a Catalunya. Tindrà lloc a les 15 hores a la planta 11 de l’edifici general de l’hospital de la Vall d’Hebron.
Igualment el desembre, la Fundació TMB allotjarà a l’Espai Mercè Sala del metro de Diagonal una exposició sobre els efectes de l’amiant en la salut humana. Serà una mostra visual i divulgativa que permetrà fer-se una idea de què és l’amiant i per a què s’ha fet servir, les conseqüències per a la salut que pot comportar, la presència d’amiant a Catalunya, les actuacions que TMB ha dut a terme per eliminar-lo i la recerca del projecte Bermes per al desenvolupament d’un fàrmac contra el mesotelioma maligne.