Premsa TMB

Exposició i 10è Ral·li Internacional d’Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes, el 8 i 9 de juny

TMB exhibirà nou de les seves peces més preuades: el Dodge 265, el Chausson 59, l’Aclo 410 de dos pisos, dos busos turístics, tres Pegaso i el minibús 4224, que se suma aquest any a la col·lecció de la Fundació. Una exposició repassarà els 10 anys dels autobusos híbrids a Barcelona

El cap de setmana del 8 i 9 de juny se celebrarà una nova exhibició de vehicles històrics i el desè Ral·li Internacional d’Autobusos Clàssics Barcelona - Caldes de Montbui, esdeveniment organitzat per TMB, la Fundació TMB, Sagalés i l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos (ARCA).

Una cinquantena de vehicles històrics s’exhibiran a l’avinguda Maria Cristina (entre la plaça Espanya i l’avinguda de Rius i Taulet) dissabte vinent, 8 de juny, a la tarda, de 16 a 21.30 h, i diumenge, 9 de juny, entre les 8.30 h i les 9.30 del matí. Serà una oportunitat única per veure reunits vehicles que representen més de cent anys del transport públic a Catalunya, abans que el mateix diumenge, a les 10 hores, es posin en moviment cap a Caldes.

En aquesta desena edició destaca l’exposició dedicada al 10è aniversari de la primera circulació dels autobusos híbrids a Barcelona, organitzada per ACEMA en col·laboració amb la Fundació TMB. La mostra explicarà l’ús d’aquesta combinació de tracció com una transició cap a l’electrificació completa, i se'n podrà veure la cronologia, des dels primers prototips fins als 350 autobusos que formen la flota de TMB en l’actualitat.

Vehicles singulars com a protagonistes

Entre els autobusos que participaran al ral·li hi ha algunes de les millors peces del patrimoni històric de la Fundació TMB, com ara el Dodge 265, de fabricació nord-americana, del 1936; el Chausson 59, del 1955; l’Aclo 410 de dos pisos, l'autobús MAN SD 200 sèrie 2000-2012, restaurat amb motiu del 25è aniversari del Barcelona Bus Turístic, i la jardinera MAN NL 202, un exemple original de reconversió d’un cotxe estàndard. Completen la representació el Pegaso 3036, el Pegaso 6420 i el Pegaso 5139. Enguany, com a novetat, també s’hi exposarà el minibús 4224 (Mercedes Benz - Sprinter) que ha donat servei com a Bus del Barri durant gairebé 20 anys i que es va retirar de circulació el passat mes d’abril.

Exposició d'autobusos clàssics a l'avinguda Maria Cristina durant la passada edició / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Exposició d'autobusos clàssics a l'avinguda Maria Cristina durant la passada edició / Foto: M. Á. Cuartero (TMB)

ARCA i Sagalésmostraran els seus vehicles més emblemàtics, com ara l’Hispano Suiza de 1909 i el Ford AA del 1929, de Sagalés, o els Pegaso 6035A i 5064 d’ARCA. Aquest any també es comptarà amb participants d’altres països europeus.

Al costat dels vehicles històrics, s’exposaran autobusos amb l’última tecnologia —gas natural comprimit, híbrids i elèctrics purs— incorporats recentment a la flota de TMB i que destaquen per les baixes emissions o l’absència total d’emissions contaminants. Per exemple, estaran en exhibició els primers autobusos articulats 100% elèctrics de les marques Irizar i Solaris, i un dels tres híbrids biarticulats ExquiCity de Van Hool. També un model dels darrers busos de GNC recentment incorporats, el prototip de minibús elèctric RIS3CAT i el model híbrid del Barcelona Bus Turístic.

En total, l’exposició comptarà amb 15 vehicles de TMB: sis dels vehicles més moderns que componen la flota actual i nou joies històriques de la col·lecció de la Fundació TMB.

Activitats per als joves i per als més petits

Com en les darreres edicions, hi haurà un espai dedicat als més menuts en què es portaran a terme diferents tallers relacionats amb el món de l’autobús, amb la participació de TMB Educa, el projecte educatiu de TMB, juntament amb la casa Jovi, que portaran el seu JoviBus, on es podrà pintar, dibuixar i jugar amb plastilina, i el Pitufo Bus.

Enguany, com a novetat, els Mossos d’Esquadra tindran un estand dedicat al públic jove, per explicar la importància de la seguretat viària. I l’ONG Conductors Solidaris de Catalunya també oferirà activitats per als més menuts.

Com altres anys, la Guàrdia Urbana hi participa oferint tallers de clauers i de tatuatges. A més, TMB Educa convida els més petits a passejar per l’exposició de busos clàssics i a trobar els diferents vehicles tot seguint pistes per rebre un petit obsequi.

En un altre punt es faran demostracions i proves amb un simulador de conducció d’autobusos anomenat OMSI. I Transports d’Oci de TMB tindrà un estand propi amb informació sobre el Barcelona Bus Turístic i el Telefèric, entre d’altres. També tornaran a estar disponibles les visites guiades a l’exposició que permeten conèixer les característiques dels vehicles més singulars. Com la resta d’activitats, són gratuïtes.

Recorregut de 40 km fins a Caldes

El diumenge 10 de juny al matí, la majoria dels vehicles participaran en una caravana festiva que començarà a l’avinguda Maria Cristina a les 10 hores. Des de la plaça d’Espanya els autobusos enfilaran la Gran Via en direcció al nord. Fora de Barcelona, per minimitzar les afectacions al trànsit, l’itinerari seguirà rutes secundàries i vies urbanes per la carretera antiga de Montcada, la Llagosta, Santa Perpètua de Mogoda i Palau-solità i Plegamans, fins a arribar a Caldes de Montbui, després d’uns 40 quilòmetres de trajecte.

Enguany, per primer cop, la caravana amb alguns dels autobusos desfilarà pels carrers del centre de Montcada i Reixac, aprofitant que la població està de festa major.

L’arribada a Caldes serà cap a les 13 hores. Després els vehicles s’exposaran al passeig de Pi i Margall fins a les 14 hores, en què es donarà per acabat el ral·li. Més informació al web de TMB i al web www.busclassic.org.

El Dodge 265 i l'Aclo 410 de dos pisos de la Fundació TMB durant la passada edició / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
El Dodge 265 i l'Aclo 410 de dos pisos de la Fundació TMB durant la passada edició / Foto: M. Á. Cuartero (TMB)

Si necessites més informació, contacta amb nosaltres

Recursos disponibles

Un aspecte de l'exposició d'autobusos clàssics del 2016 / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Exposició d'autobusos clàssics a l'avinguda Maria Cristina durant la passada edició / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
El Dodge 265 i l'Aclo 410 de dos pisos de la Fundació TMB durant la passada edició / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)
Nota de premsa en pdf (català)
Nota de premsa en pdf (castellà)

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies