Header Top menu
El transport urbà de Barcelona, laboratori innovador contra la Covid-19
Els autobusos i el metro de TMB han estat seleccionats per a les proves del projecte CD-Clean EIT Urban Mobility, en què es verifica l'eficàcia d'una solució vaporitzada desinfectant d'efecte perllongat.
Després de la reunió inicial celebrada a la seu de TMB a primers de setembre, el projecte CD-Clean Urban Mobility Covid-19 ha entrat en la fase principal. Es tracta de verificar l'eficàcia d'un desinfectant permanent per a espais públics oberts que s'adhereix a les superfícies més comunes i elimina el virus SARS-CoV-2. El producte representa una alternativa als desinfectants convencionals amb menys impacte en el medi.
Coordinat per Ferrovial, el projecte està finançat amb 500.000 euros per l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia i pretén demostrar l'eficàcia d'una solució aquosa amb efecte antisèptic maximitzat per a la desinfecció i protecció dels espais públics, com ara els transports, enfront de la propagació del virus. La conseqüència esperada és un augment de la confiança de la ciutadania en els mitjans de desplaçament col·lectius.
En la prova pilot participen com a usuaris seleccionats l'Àrea Metropolitana de Barcelona i TMB, en el paper de validació de l'aplicació de la solució. També participen en la definició dels elements de les xarxes de metro i autobusos sobre els quals es realitzaran les proves.
El transport públic, un espai segur
Aquest és un dels dos projectes impulsats per TMB que figuren entre els 11 seleccionats en la convocatòria de la iniciativa europea EIT Urban Mobility, orientada a buscar respostes a la pandèmia de coronavirus amb enfocaments innovadors i transversals en l’àmbit de la mobilitat urbana.
Des de l'inici de la crisi sanitària, TMB "ha treballat constantment per adoptar els mètodes i tecnologies més eficaces d'higienització dels vehicles i les estacions de les seves xarxes", destaca el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi, "en la línia de fer del transport públic un espai segur per atendre de manera sostenible les necessitats de mobilitat de la ciutadania".
El consorci del projecte CD-Clean, iniciat el mes de juliol passat, pretén que el fruit de les proves s'apliqui en aeroports, estacions d'autobús, metro i tren de tot Europa a partir de gener del 2021. Els beneficis esperats es relacionen amb la crisi sanitària i de la mobilitat urbana, però també amb l'emergència climàtica. De fet, el projecte connecta amb l'Agenda 2030 i els seus objectius de desenvolupament sostenible.
Més informació a la nota de premsa del consorci CD-Clean.