Marta Franco

Prova pilot de telemonitoratge de trens en temps real

L'empresa treballa en un projecte d'innovació que monitoritza les variables dels combois de metro per millorar processos i futures planificacions del servei.  

El departament d'enginyeria i manteniment de material mòbil de TMB està duent a terme un projecte pilot de telemonitoratge de combois de metro. Han desenvolupat un sistema amb el qual avui segueixen l'estat de 15 trens en temps real, 3 a cada línia convencional. 

Es tracta d'un software desenvolupat ad hoc adaptat a les necessitats de la companyia i a un preu molt menor dels productes similars ja existents al mercat, que té l'objectiu d'explotar més eficientment la gran quantitat d'informació que donen els sistemes informàtics i electrònics dels nous trens de la flota de TMB. El sistema llegeix aquestes variables generals dels trens i les envia mitjançant 3G a un cost molt baix. 

El projecte en 3 etapes

La primera fase del projecte preveu el telemonitoratge de la pantalla del motorista i la de manteniment en temps real. L'explotació d'aquestes dades pot ajudar, per exemple, a la reducció del temps d'aturada, ja que a la pantalla del motorista es pot consultar si les portes del tren estan tancades, anul·lades, desbloquejades, etc., així com també la velocitat del tren, l'energia consumida i la recuperada, entre d'altres indicadors. 

En una segona fase, es monitoritzaran les variables del comboi per avançar-se a possibles avaries, i finalment també per planificar el manteniment preventiu. Aquest seguiment permetrà optimitzar costos i oferir un millor servei.  

En el marc d'aquest projecte també s'estan recollint ja dades reals de passatge als trens per processar-les de cara a futures planificacions del servei.

Pantalles on es veu com van evolucionant les variables del tren en temps real / Foto: TMB
Pantalles on es veu com van evolucionant les variables del tren en temps real / Foto: TMB
Pantalles on es veu com van evolucionant les variables del tren en temps real / Foto: TMB
Darrera modificació: 
05.07.2016
Tema: 

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies